Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dobrovolníci sbírají podpisy pod petici na pomoc kočkám. Chtějí změnu zákonů

Města zasáhla kočičí kalamita. Potulují se v nich stovky vyhozených a nechtěných koček, které se nekontrolovaně množí. Žijí v nevyhovujících podmínkách, na ulici umírají bez pomoci a trpí, ale také decimují volně žijící živočichy.

A to vše jen proto, že se mnohé obce a města k problému otáčí zády a nenechávají toulavé kočky kastrovat. Jen proto, že nemají zájem investovat pár tisíc do této procedury. Výsledkem je pak enormní přemnožení koček.

Dobrovolníci, kteří se o potulná zvířata starají, snaží se kastrace zajistit nebo se starají se o koťata narozená na ulicích, bijí na poplach. Chtějí, aby města a obce měla povinnost kastrace zajistit a přestala se vymlouvat na to, že jim to zákon nenařizuje. Organizují proto petici na změnu zákonů, v nichž by bylo jasně určeno, kdo má jaké povinnosti. Petice má už téměř 9 tisíc podpisů, cílem organizátorů je jich získat alespoň 25 tisíc.

Není dne bez volajícího, který prosí o příjem koťat s mámou, koťat bez mámy, nemocných koček a podobně. Je to opravdu frustrující, nemůžeme pomoci všem. Co mě vážně štve, jsou kecy o tom, jak do toho nikomu nic není, když nekastrují. Kočky jsou brutálně přemnožený, decimují volně žijící živočichy a samy trpí, a dokud nebude zákonem dáno, že se mají kastrovat, tak to je fakt nikdy nekončící story,“ říká k důvodům pro vznik petice Františka Zverková z liberecké Šance zvířatům.

Přitom tisíce dobrovolníků po celé republice denně hasí šířící se „požár“, tedy kalamitu opuštěných, přemnožených koček po celé České republice. Na úkor svého volného času i rodiny se snaží zmírnit utrpení zvířat, která jiný člověk vyhodil na ulici. Současně se tak snaží ochránit veřejný prostor před koloniemi zdivočelých koček krmením, vlastním odchytem a kastracemi na vlastní náklady.

Podle iniciátorů petice obce, až na výjimky, zavírají oči, politici dělají, že problém neexistuje nebo že to není nic akutního. Nicméně už od roku 2019 existuje na toto téma studie Parlamentního institutu PSP ČR. Nezodpovědní majitelé množí a dobrovolníci to řeší za všechny z nich.

Denně voláme po změně zákonů.  Zákonů, které jsou v současné úpravě „pro kočku“ v plném významu tohoto lidového rčení,“ zdůrazňují dobrovolníci. Petici chtějí adresovat Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, Ministerstvu zemědělství ČR, Ministerstvu životního prostředí ČR, Státní veterinární správě, Svazu měst a obcí ČR, Asociaci krajů.

Jde jim o to, docílit změn v několika zákonech, tak aby byla povinná centrální evidence koček na celostátní úrovni, kočky musely být označeny a registrovány, tak jak je to dnes u psů. Dále žádají uzákonění povinné kastrace všech volně žijících koček, a to i divokých žijících v koloniích. Povinou registraci majitelů koček, kteří jich chovají více a také zřízení dotačního programu na úhradu kastrací pro obce. Konkrétně chtějí úpravy v Zákonu o obcích, Veterinárním zákonu a v Zákonu na ochranu zvířat.

Rádi bychom pod petici nasbírali 25 tisíc podpisů do konce února. Pokud překročíme totiž určitý počet podpisů, můžeme předstoupit před petiční výbor Poslanecké sněmovny a pokud jich bude ještě více, můžeme ji hájit i před poslanci,“ vysvětluje jedna z organizátorek Kamila Dvořáková.

Kromě podpisů v elektronické petici, kde se také zájemci dočtou více podrobností, dobrovolníci sbírají i podpisy na petiční archy. Každý, kdo by chtěl se sběrem podpisů pomoci, má možnost si arch také stáhnout pod záložkou v elektronické petici.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky petice, přemnožené kočky, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci sbírají podpisy pod petici na pomoc kočkám. Chtějí změnu zákonů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.