Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Češi jsou pro narovnání práv stejnopohlavních párů. Jen každý desátý by vynechal možnost adopce

Zhruba polovina Čechů a Češek souhlasí s úplným narovnáním práv stejnopohlavních svazků. Alespoň to vyplývá z nedávného průzkumu agentury NMS Market Research. Jen každý desátý dotázaný by z práv vynechal možnost adopce dětí. Registrované partnerství ve stávající podobě by ponechala čtvrtina Čechů a Češek. Název manželství by však většina české společnosti zachovala výhradně pro svazky heterosexuálních párů. Online průzkumu se zúčastnilo 1314 respondentů.

S vyrovnáním práv stejnopohlavních párů nemám problém. Svazek bych ale nenazýval manželstvím, říká Fischer

V prvním kole prezidentské volby v roce 2018 získal více než půl milionu hlasů a skončil těsně před branami druhého kola, nyní se o post uchází podruhé. Nezávislý senátor Pavel Fischer v dalším díle seriálu Bez servítků hodnotí kroky Miloše Zemana...

Pro stejná práva s výjimkou možnosti adopce či osvojení dětí a s jiným názvem než manželství by podle průzkumu bylo 12 procent respondentů, přičemž je tento postoj výrazně častější mezi muži. Čtvrtina Čechů a Češek ale preferuje zachování registrovaného partnerství v aktuální podobě, častěji změnu odmítají lidé starší 65 let, voliči hnutí ANO a SPD. Co se týče rozdílů mezi voliči vládních stran, úplné narovnání práv pod názvem manželství podporují nejvýrazněji voliči Pirátů, hnutí STAN a TOP 09.

„Překvapivé může být, že i voliči ODS a KDU-ČSL častěji souhlasí se stejnými právy, jen by pro svazek zvolili jiný název než manželství. Obě strany mají přitom k narovnání práv stejnopohlavních svazků mnoho výhrad a z pera lidovců například vzešel i návrh na narovnání práv kromě stejného názvu a práv k dětem. Nejen mezi jejich voliči přitom nemá výraznější podporu,“ uvedla Kristýna Kremličková z NMS.

Registrovaní nemají nyní podle zákona třeba společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají nárok na vdovecký či vdovský důchod. Sirotčí důchod nemusí získat ani jejich potomek. Registrované dvojici zákon adopci zakazuje. V ČR takzvané duhové rodiny s dětmi žijí. Oficiálně mohou mít děti dvou matek a dvou otců ale jen jednoho rodiče.

Zákonodárci současně jednají i o protinávrhu na uzákonění manželství jako svazku muže a ženy. S ukotvením manželství jako svazku muže a ženy souhlasí šest z deseti Čechů a Češek. Častěji jsou to muži, lidé starší 65 let a z voličů parlamentních stran jsou to příznivci opozice, tedy hnutí ANO a SPD. Nesouhlasný postoj k tomuto protinávrhu zastává čtvrtina Čechů, ostatní neměli na návrh uzákonění manželství jako svazek muže a ženy v Listině základních práv a svobod názor.

Lidé stejného pohlaví by podle novely občanského zákoníku měli v manželství stejná práva, jako je nyní mají žena a muž. Jde například o vznik společného jmění, zmíněný nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové a lesby vstupovat nyní, by jako institut prakticky zaniklo.

Návrhy, které se týkají manželství pro všechny, řeší nyní poslanci. Sněmovní ústavně-právní výbor v minulém týdnu k poslaneckému návrhu na uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry nepřijal žádné stanovisko. Ve výboru se nenašel dostatečný počet hlasů pro podporu původní novely občanského zákoníku. Právní výbor předtím nepodpořil ani dvojici pozměňovacích návrhů. Podle prvního z nich by stejnopohlavní páry nevstupovaly do manželství, ale do partnerství, ovšem se všemi právy a povinnostmi, jako mají manželé. Druhá úprava předpokládala rovněž pojmenování svazku dvojice homosexuálů jako partnerství a práva vyjma volného osvojení dětí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK, NMS Market Research

Štítky právo, manželství, adopce, průzkum, registrované partnerství, LGBT, NMS Market Research

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi jsou pro narovnání práv stejnopohlavních párů. Jen každý desátý by vynechal možnost adopce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.