Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hradecká nemocnice odhaduje prosincový pokles neakutních výkonů o 20 procent

Nemocnice v Královéhradeckém kraji od začátku prosince zredukují počty plánovaných operací a omezený bude i provoz některých ambulancí. Situace po výpovědi části lékařů z přesčasových hodin se dotkne stovek pacientů. Akutní péče v nemocnicích by měla být zajištěna, vyplynulo z dnešního vyjádření zástupců nemocnic v kraji. Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (FN HK) odvolalo souhlas s prací přesčas zhruba 400 lékařů z 900 a v krajských nemocnicích, kde pracuje asi 800 lékařů, evidují okolo 150 výpovědí z přesčasové práce.

Královéhradecký kraj má nemocnice v Trutnově, Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá i rychnovská nemocnice.

"Dopady na pacienty v našich nemocnicích se snažíme minimalizovat. V prosinci budou odloženy některé plánované operace a ambulantní výkony, dotkne se to několika set pacientů. Provoz lůžek zůstane až na výjimky zachován v plném počtu. Akutní péče bude zajištěna," řekla dnes mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

Hradecká fakultní nemocnice, která je největším zdravotnickým zařízením na východě Čech, odhaduje prosincový pokles neakutních výkonů o 20 procent. "S ohledem na nutnost zajištění akutní péče dojde na některých pracovištích nemocnice k omezení části plánovaných operací a vyšetření," uvedl mluvčí FN HK Jakub Sochor.

Fakultní nemocnice kvůli odvolání souhlasu s prací přesčas ze strany části lékařů byla nucena naplánovat provoz nemocnice od 1. prosince tak, aby byla v plném rozsahu zajištěna akutní, centrová a onkologická péče. Pacienti, kterých se odložení týká, jsou od 20. listopadu informováni telefonicky či písemně a začátkem roku 2024 budou informováni o dalším postupu.

"Abychom zamezili případnému prodloužení čekacích dob na lékařských pohotovostech ve FN HK, doporučujeme pacientům, aby v případě neakutních zdravotních komplikací kontaktovali nejdříve své praktické lékaře a lékařské pohotovosti využívali pouze v případě akutních problémů," uvedl Sochor.

Podle České lékařské komory (ČLK) odmítají od prosince po celém Česku sloužit přesčasy tisíce lékařů. Komora proto čeká omezení plánované péče a zřejmě i delší čekací doby na akutní ošetření. Nespokojení lékaři tak činí na podporu svých požadavků. Kromě zvýšení minimální mzdy lékařů žádají zástupci nespokojených zdravotníků také úpravy zákoníku práce.

ku kš

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, nemocnice, práce, správa, protest, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká nemocnice odhaduje prosincový pokles neakutních výkonů o 20 procent  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.