Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Během prvního adventního víkendu se budou v Hradci Králové konat trhy před muzeem

I pro letošní adventní čas si Muzeum východních Čech připravilo adventní trhy. Konat se budou o prvním adventním víkendu přímo před budovou muzea na Eliščině nábřeží a v Palackého ulici. I letos budou součástí trhů řemeslníci oceněni titulem „Nositel tradice lidových řemesel České republiky“.

Ačkoliv bylo v minulosti zvykem, že se část trhů odehrávala přímo v budově Muzea východních Čech, letos tomu tak nebude. Prostory jsou totiž obsazené expozicí Cesty města. Adventní věnce, dekorace, perníky, šperky, svíčky a mnoho dalšího sortimentu budou moci lidé zakoupit jenom ve venkovní části trhů, která budou přístupná zdarma.  

Uvnitř muzea se bude všechny tři dny konat doprovodný program. „V sobotu a v neděli nabídneme návštěvníkům speciální dílny s řemeslníky, z nichž někteří jsou držiteli ocenění Zlatý kolovrat nebo Nositel tradice lidových řemesel,“ představuje v tiskové zprávě program etnografka muzea Martina Vlčková. Tato část trhů už bude zpoplatněna. Lidé zaplatí 90 korun. Výjimkou jsou děti do deseti let a senioři nad 65 let.  

„Ve vestibulech bude možné nahlédnout pod ruce formířů a vyzkoušet si například techniku modrotisku zapsanou na reprezentativním seznamu UNESCO, objevit kouzlo zdobených perníčků, naučit se základy výroby figurek z šustí, vyzkoušet si drátování nebo tkaní na kolíkovém stavu,“ vypočítává chystané aktivity Martina Vlčková. 

Tradice adventního trhu v Muzeu východních Čech v Hradci Králové sahá až k předvánočním trhům drobného umění a uměleckého průmyslu pořádaných uměleckoprůmyslovým muzeem v Hradci Králové v roce 1904. První ročník novodobých, tehdy ještě Vánočních trhů, se pak uskutečnil 1. a 2. prosince roku 1989. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum východních Čech

Štítky muzeum, Hradec Králové, řemeslo, Muzeum východních Čech, Česko, Světové dědictví UNESCO, budova muzea, umění, vánoční trhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během prvního adventního víkendu se budou v Hradci Králové konat trhy před muzeem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.