Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V nemocnicích v hradeckém kraji podalo výpovědi přesčasů přes 30 procent lékařů

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (FN HK) a v nemocnicích Královéhradeckého kraje ke středečnímu dopoledni vypovědělo dohody o přesčasech zhruba 550 z asi 1700 lékařů, tedy přibližně 32 procent. Nemocnice v kraji nyní vyhodnocují dopady výpadku přesčasové práce na provoz, některé přistoupí od prosince k omezení plánované neakutní péče, vyplynulo z vyjádření zástupců FN HK a krajských nemocnic. Někteří lékaři po celé republice na podporu svých požadavků na vyšší platy a omezení přesčasové práce odmítají od prosince nastoupit do přesčasových služeb v nemocnicích.

Ve FN HK odvolalo souhlasu s prací přesčas zhruba 400 lékařů z 900 lékařů. "Fakultní nemocnice Hradec Králové s ohledem na odvolání souhlasu s prací přesčas ze strany části lékařů převedla některá pracoviště od 1. prosince 2023 do směnného provozu, tak aby byla v plném rozsahu zajištěna pro pacienty akutní, centrová a onkologická péče. Převedení do směnného provozu současně zmírňuje dopad vypovězení práce přesčas ze strany lékařů do oblasti neakutní péče, ve které od prosince dojde k omezení části plánovaných operací a vyšetření," řekl ČTK mluvčí FN HK Jakub Sochor. Pacienti FN HK, kterých se tato omezení dotknou, jsou podle něj od 20. listopadu informováni písemně či telefonicky.

Královéhradecký kraj má nemocnice v Trutnově, Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá i rychnovská nemocnice. Krajské nemocnice v regionu zastřešuje Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje (ZH KHK). Holding je akciová společnost, jejímž je Královéhradecký kraj stoprocentním vlastníkem.

"Ke středečnímu dopoledni evidujeme zhruba 150 výpovědí z přesčasové práce. V nemocnicích ZH KHK pracuje celkem 800 lékařů. Aktuálně stále probíhají jednání, od odborů zatím nebyly sděleny konkrétní požadavky," řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

Podle ní je prioritou holdingu plnohodnotné zajištění akutní péče. "V maximální možné míře se snažíme také o udržení ambulantní a plánované péče, od začátku prosince ovšem může dojít na některých odděleních k omezení provozu specializovaných ambulancí i plánovaných operačních výkonů. Situace je stále proměnlivá, proto budeme konkrétní omezení sdělovat až v příštích týdnech," řekla Chytilová.

Změny žádá část lékařů, kteří své požadavky podpořili výpovědí přesčasové práce od prosince. Jejich požadavky podporují zdravotnické odbory a Česká lékařská komora (ČLK). Žádají také zvýšení základní mzdy a platu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, nemocnice, odbory, mzdy, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Žvanilové a lháři, podvodníci, převlečení soudruzi soukmenovci kteří po rozvratu v roce 89 převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984, sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula, dvořákčt, pávků rycheckých střížů, falešných studentů falešných bendopráv a škol prodavačů danuschetitulů, loutky , bílí koně mafie, lichvářů. Až vražedná lichvářská válečnická zbrojařská lupičská zlodějská mafie která vede svět od krizí k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, žvanily přestane vyrábět vražedný šrot, bude prostředků na vše. Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost ! Více píšu ve vláknech diskusí pod Komentáře, Glosy a další články.

Sobota, 25. listopadu 2023, 06:03Odpovědět

V nemocnicích v hradeckém kraji podalo výpovědi přesčasů přes 30 procent lékařů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.