Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Česká pošta hodlá prodat tři bývalé pobočky v Hradci Králové nejméně za 31 milionů

Česká pošta hodlá prodat v Hradci Králové tři objekty bývalých poštovních poboček, které kvůli úsporám uzavřela ke konci června. K dříve oznámeným dvěma objektům na sídlišti Moravské Předměstí nyní přibyla třetí pobočka ve Věkoších v severní části města. Prodej by se měl odehrát formou elektronické aukce. Za pobočky by Česká pošta chtěla v součtu utržit nejméně 30,9 milionu korun, vyplývá z informací na webu České pošty.

Město Hradec Králové se o koupi bývalých poboček na Moravském Předměstí a ve Věkoších ucházet nebude. Kupovat nemovitosti v dražbě je pro město podle jeho představitelů složité a nevýhodné, mimo jiné tím, že zastupitelstvo musí předem stanovit finanční limit pro aukci.

Radnice však s Českou poštou od jara jedná o koupi fungující pobočky ve čtvrti Nový Hradec Králové a jejím převedení do programu Pošta Partner. Nedávno Česká pošta podle primátorky Pavlíny Springerové (Hradecký demokratický klub) městu nabídla ke koupi a provozování i fungující pobočku v Malšovicích. "Pro rozhodnutí zatím nemáme ekonomická data," uvedla primátorka s tím, že je otázkou, zda by město mělo být provozovatelem pošt. Případná koupě od pošty by pak byla za odhadní cenu.

Vyvolávací ceny tří bývalých poboček chystaných do aukce pošta stanovila podle znaleckých posudků. Nejvyšší vyvolávací cenu 12,05 milionu korun hodlá nasadit u objektu ve Věkoších. Ten je s pozemkem 406 metrů čtverečných i největší a jeho součástí je také pronajatá provozovna prodejny. U budovy v ulici Milady Horákové by měla být vyvolávací cena 8,37 milionu korun, u objektu ve Štefánikově ulici má být 10,5 milionu korun. Všechny bývalé pobočky jsou jednopodlažní objekty a zapadají do architektury sídliště Moravské Předměstí i sídliště ve Věkoších.

Česká pošta v Hradci Králové v polovině roku zrušila šest poboček, ačkoliv v plánu měla zrušení sedmi pošt. Hradecká radnice však vyjednala zachování pobočky na Benešově třídě na Moravské Předměstí. Součástí dubnové dohody byl i převod novohradecké pošty do programu Pošta Partner.

Nyní Česká pošta nabízí k prodeji 21 nepotřebných nemovitostí. Nejvyšší vyvolávací cenu 133 milionů korun má bývalý dopravní areál pošty v Satalicích na okraji Prahy, dražba bude 1. prosince.

Loni pošta prodala 50 nemovitostí za 1,2 miliardy korun a letos očekává prodej 28 pozemků a budov za 625 milionů korun. V příštích letech předpokládá prodej zbytného nemovitého majetku v hodnotě 4,5 miliardy korun, uvedl na konci října ředitel divize sdílených služeb Ondřej Škorpil. Důvodem prodeje nemovitostí je snaha o stabilizaci hospodaření podniku před jeho transformací.

Pošta kvůli úsporám v polovině roku zrušila 300 z 3200 poboček a propustila 1500 lidí. Loni vykázala ztrátu 1,7 miliardy korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká pošta

Štítky ČR, pošta, reality, správa, Česká pošta, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká pošta hodlá prodat tři bývalé pobočky v Hradci Králové nejméně za 31 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.