Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

KOVO v hradeckém kraji chystá stávku v Hitachi a ve škole, jinde symbolicky

Protivládní protest Odborového svazu KOVO v průmyslových podnicích v Královéhradeckém kraji bude mít v pondělí 27. listopadu většinou symbolickou podobu. Výroba se přeruší třeba v trutnovské firmě Hitachi Energy.

Přerušením výroby by se k protestu měla připojit část zaměstnanců v elektrotechnické firmě Hitachi Energy Czech Republic v Trutnově. Celodenní stávka bude na Střední průmyslové škole v Hradební ulici v Hradci Králové, kde má svaz KOVO základní organizaci. 

Odboráři kritizují podobu vládního konsolidačního balíčku, chystané zvyšování důchodového věku, vysoké ceny energií či nezvyšování platů ve veřejném sektoru a vysokou inflaci. Do stávky se podle dnešního vyjádření předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly zapojí víc než polovina členů odborů ČMKOS. Konfederace zastřešuje na 270.000 odborářů z 31 svazů.

V trutnovské firmě by podle Procházky mělo v pondělí v poledne na jednu hodinu přerušit práci asi 50 zaměstnanců. Společnost má podle údajů z výroční zprávy a podle webové prezentace v Trutnově a v pobočce v Brně asi 800 zaměstnanců, z nichž přes 300 spadá pod brněnskou jednotku. Na hradecké průmyslovce se do stávky podle Procházky zapojí 70 procent zaměstnanců školy.

V několika dalších firmách v Královéhradeckém kraji by se odboráři měli k protestu připojit symbolicky v době střídání směn nebo polední pauzy. Takový protest bez přerušení výroby by se měl podle Procházky odehrát ve firmě Řetězy Vamberk, v závodě Continental v Adršpachu na Náchodsku, ve firmě Koenig & Bauer Grafitec v Dobrušce a v ZVU Hradec Králové.

"V dalších desítkách firem lidé protest a stávku podpoří tím, že si vezmou na ruku pásku, na triko samolepku nebo odznak," uvedl vedoucího regionálního pracoviště OS KOVO Rudolf Procházka. Odhadl, že celkem by v kraji měl mít protest v pondělí podporu od 4000 až 5000 členů OS KOVO. Svaz má v podnicích v Královéhradeckém kraji 49 základních organizací asi s 5500 členy.

Odbory chystají na pondělí v Praze také protestní pochod a demonstraci na Malostranském náměstí od 13:00. Na ní předsedové a předsedkyně svazů přednesou své prohlášení a případné požadavky. Podporu protestu vyjádřila také Asociace samostatných odborů (ASO), která zastřešuje 12 organizací a zhruba 110.000 odborářů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hitachi Energy

Štítky ČR, odbory, vláda, hospodářství, protest, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOVO v hradeckém kraji chystá stávku v Hitachi a ve škole, jinde symbolicky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.