Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Rozšíření Archeoparku Všestary bude stát přes dvacet milionů

Rozšíření vnitřních expozic v Archeoparku pravěku Všestary na Královéhradecku bude stát 21,5 milionu korun. Zakázka spočívá ve zhotovení nástavby a přístavby k současnému objektu v areálu Archeoparku.

Jedním z cílů projektu je umožnit prohlídky expozic během celého roku. "Zahájení stavebních prací, respektive předání staveniště, je naplánováno na konec listopadu. Stavební práce potrvají 18 měsíců," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Investice má pokrýt stavební úpravy, nástavbu na stávajícím objektu a novou přístavbu v jeho zadní části. Na budovu v jihozápadní části archeoparku stavbaři přistaví nástavbu tak, aby navazovala na okolní budovy. V půdní vestavbě budou pro návštěvníky k dispozici dvě dílny a foyer s projekčním sálem a vnitřní expozicí. Projekt počítá i s výstavním sálem v nové přístavbě. Vznikne také nové sociální zázemí. Přístavba v zadní části budovy poslouží pro praktické ukázky experimentálních archeologů.

Všestarští archeologové v nových prostorech plánují výstavy, přednášky a další akce. Jako novinku nabídnou výstavu archeologických nálezů z výstavby dálnice D11 a podrobně přiblíží ve stálé expozici průběh námořních expedic Monoxylon. V expozici najdou místo i archeologické sbírkové předměty Muzea a galerie Orlických hor.

Námořními expedicemi Monoxylon v dlabaných člunech se všestarští archeologové snaží přispět k poznání šíření raných forem zemědělství ve Středomoří. V nové expozici bude také replika pravěkého plavidla, které se letos v létě zúčastnilo v Egejském moři čtvrté expedice Monoxylon. Expedice Monoxylon IV navázala na námořní výpravy v dlabaných člunech z let 1995, 1998 a 2019.

Zřizovatelem všestarského archeoparku je Královéhradecký kraj spolu s Univerzitou Hradec Králové. Kraj ročně přispívá na jeho provoz zhruba dva miliony korun.

Ve venkovní části areálu je více než deset replik pravěkých objektů včetně rondelu, tedy stavby kruhového půdorysu, či neolitického domu. Mezi návštěvníky patří stále častěji také žáci všech stupňů škol, archeopark tak plní i funkci vzdělávacího centra. Archeopark seznamuje návštěvníky se životem v pravěku prostřednictvím tzv. živé, experimentální archeologie a na metodách názornosti je založena celá atraktivita areálu. Archeopark pravěku Všestary leží asi sedm kilometrů jihozápadně od Hradce Králové a svým zaměřením je jediným takto komplexně fungujícím archeoparkem v Česku.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archeopark Všestary

Štítky ČR, stavby, archeologie, Všestary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rosmarine Nováková

Doporučuji navštívit. Náš desetiletý vnuk byl nadšený.

Úterý, 21. listopadu 2023, 09:16Odpovědět

Rozšíření Archeoparku Všestary bude stát přes dvacet milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.