Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Oprava čistírny odpadních vod jde do finále. Nová technologie ušetří 40 procent nákladů

Rekonstrukce čistírny odpadních vod ve Dvoře Králové nad Labem jde do finále. Hotová už je první technologie linky biologického čištění, a to včetně systému čerpání odpadních vod a jejího hrubého čistění. V poslední fázi se opraví druhá linka. Čistírna ve Dvoře Králové funguje už od začátku devadesátých let.

„Čistírna nárazově neplnila limity stanovené pro obsah fosforu a dusíku ve vypouštěných vodách,“ zmiňuje hlavní důvod rekonstrukce jednatel společnosti Městské vodovody a kanalizace Petr Mrázek. Na nedostatek upozorňoval i krajský odbor životního prostředí. 

Hotová je soustava hrubého předčištění a jedna ze dvou biologických linek. Právě nová soustava vytáhne z vody jakékoli kusy látky nebo vlhčené ubrousky. Kromě toho z vody vypreparuje i písek a další nečistoty. Odtud pokračuje voda do rozdělovacího objektu a následně na linky biologického čištění.   

„Už v tuhle chvíli naše čistírna plně naplňuje ty přísně nastavené limity,“ uvádí Mrázek. Zároveň dodává, že nově zrekonstruovaná čistička ušetří zhruba 40 procent nákladů.  

Za rekonstrukci čistírny je třeba zaplatit celkem 70 milionů korun bez DPH. „V rámci financování tohoto projektu jsou již úspěšně čerpány prostředky Evropské unie, a to díky získání dotace z Operačního programu Životního prostředí ve výši 18,9 milionu korun,“ uvádí Mrázek. Zbytek musí společnost zaplatit z vlastní kapsy.  

I přesto, že čistička ušetří nemalé peníze, bude se muset upravit cena vodného a stočného. Dochází totiž ke změně sazby DPH, která stoupne z deseti na 12 procent. „Bude nutné, aby prosincové zastupitelstvo, přijalo jasný postoj k nastavení cen,“ uvedl místostarosta Jan Helbich (ANO). 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MUDK

Štítky čistírna odpadních vod, finále, technologie, Petr Mrázek, Evropská unie, ANO 2011, Operační program Životní prostředí, rekonstrukce, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava čistírny odpadních vod jde do finále. Nová technologie ušetří 40 procent nákladů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.