Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Patnáctimetrové smrky už brzy ozdobí hradecké Velké a Masarykovo náměstí

Není to tak dávno, co jsme psali o tom, jak Hradec Králové hledá vánoční stromy a zanedlouho už budou jehličnany zdobit dvě hradecká náměstí. Za dva týdny je sem dovezou Technické služby.

Velké a Masarykovo náměstí v Hradci Králové budou opět zdobit vánoční stromy. Bude se jednat o dva smrky ztepilé s výškou okolo patnácti metrů. Jeden je od soukromého dárce z Předměřic nad Labem, druhý z městských lesů. Technické služby je dopraví a nainstalují na obě hradecká náměstí v úterý 28. listopadu. Na slavnostní rozsvícení si budou muset obyvatelé města počkat do první adventní neděle, která připadá až na 3. prosince.

Velké náměstí v Hradci Králové bude osazeno vánočním stromem 28. listopadu jako první už v dopoledních hodinách. Půjde o smrk, který pochází od soukromého dárce z Předměřic nad Labem. V průběhu dne bude vztyčen také smrk z městských lesů na Masarykově náměstí. Při převozu stromů dojde k omezení při parkování na obou náměstích i v přilehlých ulicích. „Mezi sedmou a jedenáctou hodinou dopolední bude platit zákaz zastavení po celé délce ulice Mýtská, přes Malé až po Velké náměstí. Řidiči nebudou moci parkovat také v prvních čtyřech řadách před budovou staré radnice,“ říká Daniel Jeřábek z Technických služeb Hradec Králové a zároveň dodává: „Prostor v ulicích směrem na Velké náměstí je zúžený a zaparkovaná vozidla by bránila plynulému průjezdu techniky.“  Omezení parkování bude platit i při převozu stromu na Masarykovo náměstí mezi 8. a 14. hodinou.

V Hradci Králové už technické služby zahájily instalaci vánoční výzdoby. „Ozdobeno bude celkem 40 stromů po celém městě, a to včetně dvou řezaných smrků na hlavních náměstích. Po městě se také rozzáří více než 40 tisíc žárovek a LED bodů. Mezi tradičními motivy jsou vánoční komety, vločky, hvězdy i rampouchy,“ říká náměstek primátorky zodpovědný za Technické služby Hradec Králové Pavel Vrbický.

I přesto, že v letošním roce nové ozdoby nepřibyly, převážná část světel bude úsporná a šetrná k životnímu prostředí. „Neúsporná světla a řetězy byly vyměněny za moderní LED osvětlení,“ zmiňuje náměstek Vrbický.

Kromě hradeckých náměstí a nábřeží, které v letošním roce budou zářit nejvíce, oplývá vánočním osvětlením také Gočárova a Benešova třída, třída Karla IV., dále ulice Milady Horákové a Štefánikova. Tradičně jsou vyzdobeny i Tyršův a Pražský most, ale ochuzeny nejsou ani ostatní městské části. Částka za provoz a instalaci vánočního osvětlení bude obdobná jako loni, tedy přibližně jeden milion korun.

Vánoční strom na Velkém náměstí se poprvé rozzáří o první adventní neděli, jež připadá na 3. prosince. Návštěvníci si budou moci užít vánoční atmosféru naplno i díky kulturnímu programu, který bude zahájen v 16 hodin, a připravenému občerstvení. Slavnostní rozsvícení se uskuteční o půl hodiny později za účasti představitelů města Hradec Králové.

Od pátku 8. prosince se stane historické centrum města již podruhé dějištěm vánočních trhů. Velké náměstí bude zaplněno stánky s vánoční tematikou a občerstvením. Chybět nebude ani doprovodný program v podobě koncertů a zábavních vystoupení. Kompletní přehled je k dispozici na webových stránkách www.vanocevhradci.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Hradec Králové

Štítky město, Hradec Králové, Vánoce, strom, smrk, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Patnáctimetrové smrky už brzy ozdobí hradecké Velké a Masarykovo náměstí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.