Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Muž z Náchodska se postřelil legálně drženou zbraní. V dechu měl jednu promile

Policie vyšetřuje sedmašedesátiletého muže, který se na Náchodsku postřelil svou legálně drženou zbraní. Během vyšetřování nehody mu nepomůže fakt, že byl pod vlivem alkoholu. Podle tiskové zprávy policistů měl v dechu kolem jedné promile.

„Na místo okamžitě vyjela záchranná služba a také policie,“ uvedla na webu policistů mluvčí Iva Kormošová. Ačkoliv nikoho dalšího nezranil, zákon porušil. Ve správním řízení mu může hrozit mastná pokuta.  

Zákon o zbraních a střelivu totiž jasně udává, že držitel zbraně s ní nesmí manipulovat, pokud je pod vlivem alkoholu. A to platí i pro takzvané plynovky, na které zákon v mnoha ohledech nahlíží jako na ostré zbraně.   

Muž nedodržel základní pravidla manipulace se zbraní  

Každému vlastníkovi zbraně a zbrojního průkazu je stále opakováno několik základních pravidel, které musí dodržovat. Nejideálnější je, když si je střelec osvojí natolik, že je dodržuje automaticky – podobně jako dopravní předpisy.   

Mezi ně patří například pravidlo „se zbraní vždy zacházíme jako by byla nabitá“. A to i ve chvíli, kdy si je střelec jistý stavem své zbraně. Stejně tak platí pravidlo o prstu na spoušti. Prst na spoušť střelec dává jen ve dvou případech; pokud chce vystřelit nebo provést takzvanou ránu jistoty. U některých druhů zbraní se pracuje se spouští i při takzvaném vypouštění kohoutu. V žádném jiném případě nemá prst na spoušti co dělat.   

Neméně důležitou poučkou je také pravidlo, které mluví o bezpečném prostoru. Jednoduše by se dalo říct, že se zbraní nemíříme na nic, co nejsme ochotni zničit nebo zranit. V tomto ohledu je třeba myslet na to, že případná střela může projít nábytkem nebo dokonce zdí.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky zbraň, okres Náchod, zranění, postřelení, alkohol, muž, legální, pistole, pravidla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž z Náchodska se postřelil legálně drženou zbraní. V dechu měl jednu promile  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.