Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Na přestavbě křižovatky Mileta v Hradci Králové začínají přípravné práce

Ředitelství silnic a dálnic zahajuje dnes přípravné práce na přestavbě křižovatky Mileta na silničním okruhu v Hradci Králové. Dělníci budou kácet zeleň, práce potrvají asi měsíc a provoz na frekventované křižovatce neomezí.

ŘSD předpokládá, že vlastní stavba by mohla začít na jaře 2024 a hotová by měla být v roce 2025. O přebudování křižovatky město usiluje přes 20 let, jde o jeden z nejvýznamnějších dopravních uzlů ve městě. Přestavba křižovatky je sdruženou investicí státu, Královéhradeckého kraje a Hradce Králové, přičemž za všechny zakázku administruje ŘSD.

Zastupitelé Hradce Králové tento týden schválili zadání přestavby křižovatky sdružení firem M-SILNICE a Integra stavby. Sdružení nabídlo ze tří uchazečů nejnižší cenu 524 milionů korun bez DPH. Město nyní bude ŘSD informovat, že zadání zakázky schválilo, uvedla radnice. Město Hradec Králové bude z ceny díla hradit 187 milionů korun, ŘSD 309 milionů korun a Královéhradecký kraj 28 milionů korun.

Na světelné křižovatce Mileta se kříží hlavní silniční okruh I/31, který je součástí tranzitu městem, se silnicí, po které míří do centra města lidé z největšího hradeckého sídliště Moravské Předměstí. V okolí křižovatky, u níž jsou fakultní nemocnice, kampus univerzity a zdravotnická záchranná služba, se často tvoří kolony aut.

Rekonstrukce se nebude týkat jen křižovatky na silnici I/31, vzniknou také nová dopravní napojení, podchody, chodníky, zastávky MHD a další změny na veřejných prostranstvích. Z hlediska bezpečnosti bude zásadní vybudování tří podchodů pod křižovatkou pro chodce a cyklisty. Další důležitou změnou bude doplnění křižovatky o pruhy pro vozidla odbočující vpravo, čímž se zvýší kapacita křižovatky.

Vedle toho vznikne směrem na Vysokou nad Labem další křižovatka, takzvaná malá Mileta, která mimo jiné propojí Fakultní nemocnici Hradec Králové se Zborovskou ulicí. Do Zborovské ulice ústí i napojení Benešovy třídy na Moravském Předměstí, které se z panelové cesty změní na řádnou komunikaci. Do křižovatky bude ústit výjezd pro záchranářská vozidla. Malá Mileta bude řízena světelně, v její blízkosti přibudou chodníky. Celá stavba se bude skládat z vybudování 88 jednotlivých stavebních objektů.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, silnice, stavby, Hradec Králové, Mileta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Dvořák

Jen doufám, že mi nechtějí zbourat můj oblíbený chcací hájek.

Středa, 15. listopadu 2023, 02:08Odpovědět

Na přestavbě křižovatky Mileta v Hradci Králové začínají přípravné práce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.