Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dvůr Králové rozšíří forenzní značení i na kočárky a koloběžky. Usnadní jejich dohledání při krádeži

Dvůr Králové nad Labem rozšíří takzvané forenzní značení i o kočárky a koloběžky. Nátěr městská policie zatím dávala pouze na jízdní kola. Speciální mikrotečky následně dokážou pomoct s vypátráním kola v případě odcizení.

Forenzní značení je speciální nátěr, který obsahuje mikrotečky viditelné pouze pod UV světlem. „Předností metody je jednoduchá aplikace, odolnost vůči vnějším vlivům a dlouhá životnost. Označené předměty jsou navíc zaevidované v mezinárodní databázi REFIZ, do níž máme přístup my i policie. Kdyby tak přece jen došlo ke krádeži a předmět se nalezl, můžeme díky forenznímu značení dohledat jeho majitele,“ vysvětluje v tiskové zprávě ředitel městské policie Jan Štípek.  

Doposud bylo ve Dvoře Králové tímto způsobem možné označit jen jízdní kola. Za poslední čtyři roky strážníci označili 260 jízdních kol v celkové hodnotě 8,7 milionu korun. Nově si mohou místní nechat označit i koloběžky a kočárky.  

Zájemci si mohou rezervovat termín v rezervačním systému na stránkách města. Následně se stačí dostavit na služebnu policie a zdarma si nechat majetek označit. „Stačí, když majitelé vyplní jednoduchý formulář, prokážou vlastnictví kočárků nebo koloběžek dokladem o jejich koupi nebo čestným prohlášením o nabytí a předloží občanský průkaz,“ uvádí Jan Štípek. Podle jeho slov aplikace speciálního nátěru trvá zhruba půl hodiny.  

 

Podobné označování doporučuje i policie  

Takzvané forenzní označování kol doporučuje i Policie České republiky. „Cílem je odradit pachatele a zvýšit riziko jeho dopadení. Zároveň tím znemožníme další používání odcizeného předmětu,“ uvádí na webu policie mluvčí Markéta Johnová.  

Nejde však o jediný způsob ochrany. Málo které kolo, má od výrobce takové bezpečnostní prvky, aby zamezili jeho odcizení. Minimálním pomocníkem by měl být zámek. Jinou možností zabezpečení jízdních kol či motocyklů je využití elektronických prvků zabezpečení. 

Pomáhají nainstalované detektory či osobní alarmy, které pokud někdo neoprávněně s kolem pohybuje, spustí sirénu,“ uvádí policejní mluvčí.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MUDK

Štítky kočárek, Dvůr Králové nad Labem, krádež, policie, jízdní kolo, YouTube, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové rozšíří forenzní značení i na kočárky a koloběžky. Usnadní jejich dohledání při krádeži  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.