Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hradec bude mít architektonickou soutěž na ulici s komunistickým monumentem

Město Hradec Králové bude připravovat architektonicko-výtvarnou soutěž na přestavbu prostranství ulice U Koruny, v jehož středu je z doby socialismu mohutný betonový monument zvaný Galerie cti.

Radnice počítá se zachováním a novým využitím monumentu. Zastupitelé města dnes nejtěsnější většinou 19 hlasů schválili zařazení výdaje 1,7 milionu korun na uspořádání soutěže do rozpočtu města.

Prostranství leží mezi křižovatkou Koruna s obchodním centrem Aupark a náměstím 28. října. "Vedle přeměny prostranství bude město pokračovat i v přípravě rekonstrukce ulice U Koruny," uvedl náměstek primátorky pro památkovou péči a územní plánování Adam Záruba.

Torzo Galerie cti by se podle něj mohlo stát součástí nového prostoru a být využito ke kulturním a vzdělávacím účelům. "Po více než 33 letech od roku 1989 se už jedná do značné míry o historickou věc až archeologický objev. Většina takových věcí již zmizela a měli bychom se k tomu postavit jiným způsobem," uvedl Záruba. V minulosti radnice uvažovala, že by monument nechala zbourat.

Podle opozičního hnutí ANO by se město mělo spíše věnovat úpravě dopravy U Koruny, kde se na křižovatce tvoří velké kolony. Opozici vadilo i to, že není znám finanční limit pro přestavbu prostranství.

Galerii cti tvoří dva betonové bloky, na jejichž styku je reliéf velké pěticípé hvězdy. Na jednom bloku zůstala i většina písmen z nápisu Lid je hlavním tvůrcem dějin. Za socialismu na monumentu visely fotografie zasloužilých hradeckých komunistů a komunisty oceňovaných pracovníků. U monumentu stále stojí dva vlajkové stožáry. Pěticípá hvězda není moc vidět, protože Galerii cti zčásti zarostly keře.

Prostranství ulice U Koruny je podle Záruby značně zanedbané. Při zvolení architektonické soutěže město bude moci získat 20 až 30 návrhů na úpravu prostranství, uvedl. Vedlejší prostory křižovatky Koruna i náměstí 28. října město celkovým nákladem téměř čtvrt miliardy korun již v minulých deseti letech opravilo.

Architektonickou soutěž by město mohlo podle Záruby vypsat začátkem roku 2024 a ještě ten rok vyhodnotit. Vlastní přestavba prostranství, která bude zahrnovat i vybudování komunikací, chodníků a nové zeleně, by mohla podle Záruby přijít na desítky milionů korun.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Simona Moravčíková, Petr Roubíček

Štítky ČR, správa, architektura, 1989, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec bude mít architektonickou soutěž na ulici s komunistickým monumentem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.