Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pořádání pohádkového festivalu zajistí Jičín. Nadační fond toho již není schopen

Pořádání 33. ročníku festivalu Jičín město pohádky v září 2024 zajistí město Jičín. Stane se tak poté, co hlavní pořadatel, Nadační fond - Jičín město pohádky, městu vypověděl smlouvy o spolupořadatelství. Fond výpověď zdůvodnil tím, že již nemá finanční a personální kapacity festival pořádat. Novinářům to dnes řekli představitelé města. Festival letos v polovině září trval pět dní a navštívily jej desítky tisíc dětí a dospělých. Poprvé se festival konal v roce 1991.

"Město chce festival zachovat a jeho dlouhou tradici udržet. Uděláme vše pro to, aby se mohl konat," uvedla starosta Jan Malý (ANO). Radnice hodlá na odbor kultury přijmout pracovníka, který bude mít festival na starosti. Současně radnice předpokládá, že svou podporu festivalu v příštím roce zvýší zhruba na 2,5 milionu korun z letošních 1,5 milionu korun. Rozpočet letošního festivalu byl asi tři miliony.

Festival se musel již v roce 2019 vyrovnat se ztrátou hlavního sponzora. Následně festival výrazně zasáhla pandemie covidu. V roce 2020 se festival nekonal vůbec, v roce 2021 byl v omezeném rozsahu a ztratil další sponzory. Pro letošní ročník radnice v rámci podpory festivalu dala půl milionu korun na plat ředitelky festivalu Patry Hanušové. Ta festival zorganizovala a podle ohlasů šlo o úspěšný ročník.

Po vyhodnocení letošního festivalu správní rada nadačního fondu na říjnovém zasedání konstatovala, že fond již není schopen pořádání festivalu v dalších letech zajistit. Rada to zdůvodnila nedostatkem garantovaných financí z veřejných zdrojů, vysokou závislostí na darech od komerčních subjektů a problémy při zajištění lidí. Současně fond zúžil správní radu z šesti na tři lidi, z nichž dva zastupují město. Hanušová svůj pracovní poměr ve fondu ke konci října dohodou ukončila.

Místostarostka a členka správní rady fondu Alena Stillerová (ANO) připomněla, že v minulosti festival stál i na dobrovolnících. "Doba se však mění a dnes nikdo zadarmo dělat nechce. Dobrovolníci se tedy mění na placené síly. Všechno to stojí dost peněz," uvedla.

Správní rada nadačního fondu také schválila převod autorských práv k festivalu a jeho symbolů na město, a to včetně bezúplatného převodu práv k ochranným známkám. Těmi jsou grafický symbol města v oříšku, název festivalu a název Pohádkové noviny.

Radnice nyní bude řešit konkrétní kroky k zajištění festivalu. Také bude řešit, jaká práva město pro pořádání festivalu od nadačního fondu převezme a jaká bude další role fondu při organizaci festivalu. "Festival chceme udělat, letos byl úspěšný. Už nám čas běží," uzavřel starosta.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Jičín

Štítky ČR, správa, zábava, festival, pohádka, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pořádání pohádkového festivalu zajistí Jičín. Nadační fond toho již není schopen  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.