Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradec Králové od ledna zvýší poplatek z pobytu z 15 na 40 korun za den

Hradec Králové zvýší od 1. ledna místní poplatek z pobytu z 15 korun na 40 korun za osobu a započatý den. Rozhodli o tom dnes zastupitelé. Penězi získanými z vyššího poplatku chce radnice podle náměstkyně primátorky pro kulturu a cestovní ruch Ilony Dvořákové (nezávislá) podpořit Destinační společnost Hradecko, kterou nyní zakládá. Jeho hlavní náplní bude podpora cestovního ruchu.

Poplatek z pobytu platí návštěvníci města, radnicím jej odvádějí poskytovatelé ubytování. Loni Hradec Králové z poplatku získal do rozpočtu 2,91 milionu korun. Při zachování nynějšího počtu ubytovaných a schopnosti vybírat poplatek by se příjem města mohl při poplatku 40 korun zvednout asi na 7,76 milionu korun. Loni celkové příjmy rozpočtu města činily tři miliardy korun.

Opoziční strany ANO, SPD a Rozvíjíme Hradec zvýšení poplatku nepodpořily, nová sazba je podle nich vysoká. Pochybnosti vyjádřili i o smyslu a přínosu destinační společnosti. "Pro ubytovatele město v poslední době moc neudělalo," řekl zastupitel Pavel Marek (za ANO). Podle vedení města nynější výše poplatku v Hradci Králové patří mezi krajskými městy k nejnižším.

Polovina z vybraného poplatku z pobytu by podle vedení města měla jít jako dotace destinační společnosti. Do destinační společnosti by se podle Dvořákové měli v budoucnu zapojit i podnikatelé a okolní obce a města.

Maximální výše poplatku činí 50 korun, které vybírají například Praha a Karlovy Vary, uvedla Dvořáková. Liberec má podle ní poplatek 40 korun, Pardubice a Ústí nad Labem 30 korun, Plzeň a České Budějovice 25 korun, Ostrava a Olomouc 21 korun. Z velkých měst v Královéhradeckém kraji vybírají Trutnov, Náchod a Jičín shodně poplatek 20 korun.

Hradec Králové řídí koalice čtyř subjektů, a to koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, ODS, Piráti a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Čtyři strany koalice mají 18 mandátů a většinu v 37členném zastupitelstvu opírají o tři přeběhlíky zvolené za Rozvíjíme Hradec a za hnutí ANO.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdeněk Puš

Štítky ČR, správa, hotely, turistika, peníze, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové od ledna zvýší poplatek z pobytu z 15 na 40 korun za den  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.