Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Začala stavba prvního úseku D35 z Hradce Králové do Jičína. Jde o úsek ze Sadové do Hořic

Ředitelství silnic a dálnic začalo v úterý 7. listopadu stavět nový úsek dálnice D35 mezi Sadovou a Hořicemi. Úsek bude součástí dálnice, která do pěti let spojí Hradec Králové a Jičín. 10,5 kilometru nové dálnice vyjde na 2,4 miliardy korun.

„Když se řekne dálnice D35, všichni si vybaví spojnici mezi Pardubicemi a Olomoucí. Nejsou to ale jenom Pardubické úseky. Je to i neméně důležitý úsek z Hradce Králové na Jičín a dál na Liberec,“ uvedl dnes na staveništi ředitel ŘSD Radek Mátl.  

Upozornil tak na význam stavby, která má nahradit stávající silnici I/35, která kapacitně nestačí. Denně po ní projede více než 16 tisíc aut. „Jedna z těch klíčových staveb, která pomůže infrastruktuře je D35,“ řekl pro Hradeckou Drbnu hejtman Martin Červíček (ODS).  

Nový úsek dálnice bude mít 14 mostů, jednu mimoúrovňovou křižovatku a zhruba pět kilometrů protihlukových stěn. Nová dálnice bude vedena po nové trase. Začne kousek od čerpací stanice v Sadové, dále bude pokračovat kolem obce Sovětice, Klenice a Milovice u Hořic. U Vinic překlene stávající silnici první třídy a bude pokračovat do prostoru mezi Hořicemi a Dobrou Vodou u Hořic, kde se mimoúrovňovou křižovatkou a kruhovým objezdem napojí na Hořice a silnici I/35. 

Pokud půjde vše podle plánu, na novou dálnici řidiči najedou na konci roku 2025. „Se zhotovitelem se nám podařilo vyjednat možnost rychlejšího zprovoznění dálnice, která bude řidičům k dispozici za dva roky,“ potvrdil dnes na oficiálním zahájení stavby Mátl.  

Po dálnici z Hradce Králové do Jičína za pět let  

Zmiňovaný úsek se stane součástí nové dálnice D35, která má spojit Hradec Králové a Jičín. Tato stavba je rozdělena do čtyř samostatných etap. Jako první se začíná stavět část mezi Sadovou a Hořicemi.  

Druhým úsekem je část mezi Sadovou a dálniční křižovatkou u Hradce Králové. V současné době se na trase začíná s archeologickým průzkumem, který má trvat zhruba rok. Se stavbou se má začít v roce 2024.  

Dalším úsekem je část mezi Hořicemi a Úlibicemi, která má 16,3 kilometru. Podle posledních informací ŘSD počítá, že s přípravnými pracemi začne někdy v průběhu příštího roku. Součástí této části bude i velká odpočívka v Holovousech.  

Velké parkoviště obklopí budoucí dálnici v obou směrech a řidičům osobních vozů nabídne 148 parkovacích stání. Na parkoviště se vejde dalších 140 kamionů, 22 karavanů a obytných vozů, 16 autobusů a dvě nadrozměrné soupravy.  

Pak už bude chybět jen poslední úsek, který je zároveň i obchvatem obce Úlibice. Ten se má začít stavět v roce 2025. 

„Tímto nám v Královéhradeckém kraji začíná pětileté období, kdy se budeme intenzivně věnovat rozšiřování dálniční sítě v Královéhradeckém kraji. Nová dálnice bezesporu uleví přetížené silnici I/35 a mnoha obcím na trase,“ uvádí v tiskové zprávě ŘSD ministr dopravy Martin Kupka (ODS). 

Po kompletním dokončení dálnice z Hradce Králové do Úlibic u Jičína přejde současná silnice I/16 do správy kraje a stane se z ní silnice druhé třídy číslo 635.  

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky D35, dálnice, doprava, Hradec Králové, Jičín, Sadová, Hořice, Úlibice, stavba, síť, infrastruktura, tendr, výběrové, řízení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

No ty vogo už?!No to je třeba vyhlásit státmí svátek!!!!!!!

Středa, 8. listopadu 2023, 01:07Odpovědět

Začala stavba prvního úseku D35 z Hradce Králové do Jičína. Jde o úsek ze Sadové do Hořic  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.