Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Valdickou bránu v Jičíně město opraví. Některé kameny jsou uvolněné

Město Jičín chce opravit kamenný plášť Valdické brány. V některých místech je zdivo 52 metrů vysoké dominanty a symbolu města ve špatném stavu, některé kameny jsou uvolněné. Novinářům to dnes řekli představitelé radnice. Na špatný stav pláště se přišlo na jaře při pracích na jednom z oken brány.

Pro posouzení stavu kamenné fasády si město objednalo zhruba za čtvrt milionu korun u odborné firmy průzkum, zaměření a vypracování digitální dokumentace. "Opravovat se bude na základě výsledků průzkumu, který zatím nemáme k dispozici," uvedl místostarosta Petr Hamáček (KDU-ČSL).

Renesanční brána vznikla ve druhé polovině 16. století za éry Trčků z Lípy a dochovala se jako jediná ze tří věží městského opevnění. Plány italských architektů, které do Jičína pozval Albrecht z Valdštejna, počítaly s jejím zbořením kvůli rozšíření náměstí, z čehož však sešlo vojevůdcovou smrtí roku 1634.

Současnou podobu věž získala v roce 1840, kdy na ní ve výšce 32 metrů vznikl vyhlídkový ochoz a střecha dostala tvar jehlanu. Brána je veřejnosti přístupná, na ochoz vede 156 schodů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martina Martincová

Štítky ČR, správa, památky, Jičín, Valdická brána

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Valdickou bránu v Jičíně město opraví. Některé kameny jsou uvolněné  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.