Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Už od narození byl předurčený k práci čtyřnohého policisty

Zachránil lidský život, když vystopoval v lese ztracenou ženu. A za to byl nyní oceněn v anketě Statečné psí srdce v kategorii Záchranný čin služebních a záchranářských psů. Sedmiletý Exel, pes plemene belgický ovčák malinois je služebním policejním psem a od mládí pod vedením psovoda Václava Mlejnka slouží v řadách Policie ČR.

Neobyčejný je nejenom tím, že dokázal zachránit ženu ztracenou v lese na Liberecku, ale i tím, že podobných výrazných akcí má za sebou víc. A ne vždy šlo pouze o nalezení ztraceného člověka, poradit si parádně umí i s těmi, kteří se snaží před zákonem prchat.

Anketa Statečné psí srdce
Anketu vyhlašuje nezisková organizace ANIMAL EYE ve spolupráci se záchranářským magazínem RESCUE REPORT, organizátorem ankety je ZLATÝ ZÁCHRANÁŘSKÝ KŘÍŽ. 



Osobní poděkovaní a gratulace nechyběla ani od ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje plk. Mgr. Libora Špráchala. Kromě předání finanční odměny podporučíku Václavu Mlejnkovi a psího krmiva, si Exelík odnesl také pořadný věnec buřtů. 

Když můj předchozí pes dosáhl věku, že musel ukončit aktivní službu, věděl jsem, že chci stejně zdatné a nadané štěně. A tak jsem si pohlídal už krytí, znal jsem oba rodiče a Exel se vlastně narodil předurčený k tomu být služebním psem,“ vzpomíná jeho psovod Václav Mlejnek. Svého parťáka tak vychoval od malička a jen co dosáhl potřebného věku a získal výcvikem patřičné dovednosti, nastoupil do služby.

Je temperamentní, má silnou osobnost. Zpočátku byl více ostrý, ale zaměřil jsem se na socializaci, a tak už dnes dokáže fungovat i v přátelském módu. Když je ovšem potřeba, aby naopak byl drsnější, dokáže se rychle přecvaknout a umí si sjednat pořádek,“ popisuje svého parťáka psovod.

Příkladem mohou být hned dva případy, které se odehrály na začátku letošního roku, z nichž jeden je tím, za který získal Exel ocenění Statečné psí srdce.

Byl leden roku 2023 a v Liberci začala rodina postrádat pětapadesátiletou psychicky nemocnou ženu, která se nevrátila z procházky. Protože bylo špatné počasí, mrzlo a stmívalo se, byl v pátrání po pohřešované ženě rozhodující čas. I přes náročný terén a špatné podmínky Exel v lese pod Karlovem označil místo, které nebylo vůbec pro člověka viditelné a ženu tam policisté skutečně objevili. Úkryt si našla záměrně takový, aby ji tam nikdo nenašel. Nechtěla totiž aby byla nalezena.

Čtrnáct dní na to jsme vyjeli do Turnova, kde pachatel ujel na odcizené motorce, odhodil ji u ramene řeky Jizery a utekl do blízké chatové kolonie. Dostali jsme se na místo s Exelem asi po hodině a vyrazil hned po horké stopě. Když už to vypadalo, že je konec stopy, vyslal jsem ho ještě na průzkum a u jedné z chatek pachatele objevil. V průběhu čtrnácti dnů to byly hned dvě významné události a jeho skvělá práce,“ chválí svého psa Mlejnek.

Exel je nyní čtyřnohým policistou v plné síle. „Pokud mu to zdraví dovolí, bude ve službě třeba do devíti nebo deseti let. Pak si užije zasloužený důchod u mě. Ale už nyní vím, že potřebuji postupně začít pracovat na jeho nástupci,“ dodává psovod.  

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky Statečné psí srdce, ocenění, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už od narození byl předurčený k práci čtyřnohého policisty  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.