Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Silničáři v hradeckém kraji v zimě opět rozšíří počet udržovaných silnic

Silničáři Královéhradeckého kraje počítají v nadcházející zimě na údržbu silnic s výdaji 225 milionů korun. Na minulou zimu plánovali 195 milionů korun, nakonec je údržba stála 184,3 milionu. V této zimní sezoně budou sypat a prohrnovat opět více silnic. Délka neudržovaných silnic nižšího významu v kraji meziročně klesne na 194 kilometrů z loňských 201,6 kilometru. Novinářům to dnes řekli představitelé kraje. Kraj bude udržovat více než 3500 kilometrů silnic.

Silničáři začnou v zimě udržovat silnici třetí třídy v obci Syrovátka na Hradecku a silnici druhé třídy Deštné v Orlických horách - Zdobnice. Silnice z Deštného spadá do úseků silnic udržovaných pluhováním.

"Jsme dostatečně vybaveni na to, abychom zimní údržbu zvládli bez nějakých zásadních problémů. Jakmile bude potřeba, jsme připraveni vyjet. Sklady soli a inertního materiálu máme naplněné na 100 procent, jedná se o 21 tisíc tun posypové soli a 6100 tun inertních materiálů," řekl ředitel Údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs.

První dnem, odkdy jsou silničáři zajišťující zimní údržbu v Královéhradeckém kraji v pohotovosti je, 1. listopad. "Loni jsme poprvé vyjeli na konci října, letos (na podzim) jsme ještě nevyjeli. Na zimu je k dispozici 119 sypačů s radlicemi, 51 nakladačů, 12 sněhových fréz a 113 traktorových radliček," řekl Brandejs. Letos krajští silničáři podle něj investovali do techniky pro letní a zimní údržbu přes 40 milionů korun.

Techniku bude v zimě obsluhovat 230 řidičů, 30 techniků v dílnách a také 85 dispečerů na 15 dispečerských stanovištích vybavených nezávislým elektrickým okruhem elektrické energie. Řidičům je i letos k dispozici webová aplikace, kde se dozvědí, kdy naposledy byl daný úsek ošetřovaný. Aplikaci lze nalézt na webu www.uskhk.eu.

"Na nadcházející sezonu zimní údržby silnic máme plánované náklady ve výši 225 milionů korun. V případě potřeby ale plán upravíme a náklady navýšíme podobně jako v minulých letech. Ať už chemicky či pomocí inertního materiálu budeme udržovat více než 3500 kilometrů silnic v regionu," řekl hejtman Martin Červíček (ODS).

Loňská zimní údržba krajských silnic stála 184,3 milionu korun a před ještě o tok dřív 173,5 milionu. V zimě 2020/2021 přišla na výrazně nadprůměrných 209 milionů korun. Rekordních 227 milionů korun stála kraj údržba v zimě 2005/2006.

V Královéhradeckém kraji je 413 kilometrů silnic první třídy, 940 kilometrů silnic druhé třídy a 2388 kilometrů silnic třetí třídy. V regionu je celkem 3741 kilometrů silniční sítě.

O údržbu státních silnic prvních tříd se bude starat konsorcium krajské Údržby silnic Královéhradeckého kraje a společností Eurovia CS a AVE CZ. V konsorciu má Údržba silnic Královéhradeckého kraje dvoutřetinový podíl, díky čemuž má v rukou řízení údržby i hospodaření s posypovými materiály. Kraj sám udržuje silnice druhé a třetí třídy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto USKHK

Štítky ČR, silnice, správa, počasí, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři v hradeckém kraji v zimě opět rozšíří počet udržovaných silnic  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.