Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V Hořicích zdraží poplatek za svoz odpadu o 50 procent na 900 korun

Poplatek za svoz a likvidaci odpadu v osmitisícových Hořicích na Jičínsku od ledna zdraží o 50 procent na 900 korun na dospělou osobu a rok. Rozhodli o tom v pondělí zastupitelé města. Důvodem zdražení je podle vedení města zvýšení nákladů a snaha, aby občané platili polovinu nákladů spojených s likvidací odpadu. Druhou polovinu bude platit město ze svého rozpočtu. Nynější sazba 600 korun na osobu platí od ledna 2020.

Větší zdražení dolehne na rodiny s dětmi, protože sazba pro děti do 15 let věku se zvedne o 60 procent na 480 korun za rok z nynějších 300 korun. Nově od poplatku nebudou osvobozeni lidé, kteří mají místo pobytu hlášené na městském úřadě. Celkem jde asi o 280 lidí, z nichž je přes 240 dospělých.

Město odhaduje, že jej ročně stojí likvidace odpadů téměř 14 milionů korun. Při zachování poplatku 600 korun na osobu by se lidé na úhradě podíleli asi jednou třetinou a město by platilo dvě třetiny nákladů. "Teď občané platí likvidaci odpadů z třetiny. Myslíme si, že to není správné. Náklady na likvidaci odpadů rostou, zvyšuje se poplatek za uložení odpadu na skládku," uvedl místostarosta Pavel Bičiště (Hořičtí patrioti).

Podle starosty Martina Poura (Hořičtí patrioti) si radnice uvědomuje, že zdražení poplatku není populární opatření. "Bohužel se všechno zdražuje a musíme se chovat jako řádní hospodáři. Rozpočet města není nafukovací," řekl. Letošní objem rozpočtu města je na úrovni 300 milionů korun.

Opoziční zastupitel Ivan Doležal (ODS) u předloženého návrhu na zdražení postrádal zavedení motivační složky k vyššímu třídění, například platbu podle četnosti svozů či objemu odvezeného odpadu. Představitelé města uvedli, že zavedení motivace pro vyšší třídění radnice plánuje. "Problém Hořic je v tom, že polovina lidí žije na sídlištích. A my nechceme odpovědnost za špatné třídění přenést z města na domovníky," uvedl Bičiště.

Město Jičín nedávno uvedlo, že by poplatek za odpady pro rok 2024 zvyšovat nemělo, nyní poplatek činí 612 korun za dospělého člověka a rok. Devítitisícová Nová Paka na Jičínsku poplatky od lidí nevybírá a náklady na svoz a likvidaci komunálního odpadu hradí ze svého rozpočtu.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto EKO-KOM

Štítky ČR, správa, odpady, peníze, Hořice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hořicích zdraží poplatek za svoz odpadu o 50 procent na 900 korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.