Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

ANKETA: V neděli v noci si pospíme o hodinu déle. Jste pro zrušení střídání času?

V noci ze soboty na neděli oficiálně končí letní čas. Ručičky hodinek a hodin přesuneme ze 3:00 na 2:00. Noc proto bude o hodinu delší. Standardní středoevropský čas bude platit do poslední březnové neděle příštího roku, tedy pět měsíců. Jste pro zrušení střídání času? Pokud ano, jaký byste zachovali?

Povinné střídání času mělo podle plánu Evropské komise letos v celé Evropské unii skončit. Členské státy se ale nedohodly na tom, který čas bude platit trvale. Česká vláda tak loni v září schválila nařízení, podle kterého se bude čas měnit i v dalších pěti letech. 

ANKETA: Jaký čas byste zachovali?

Celkem hlasovalo1863 čtenářů

Letní čas byl v českých zemích poprvé zaveden v letech 1915 a 1916. Vrátil se za druhé světové války v roce 1940 a trval do roku 1949. Potřetí si Češi začali posouvat hodinky v době energetické krize na konci 70. let minulého století. Do poloviny 90. let trval v Česku letní čas půl roku. Od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem EU a časový posun trvá sedm měsíců. 

Původně se letní čas zavedl kvůli úsporám energie, které jsou ale nyní zanedbatelné. Odborníci naopak upozorňují, že převažují negativní důsledky na lidské zdraví. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SplitShire | Pixabay

Štítky letní čas, Evropská unie, Evropská komise, Vláda ČR, druhá světová válka, Česko, anketa, čas, hodiny, přesun, posun, zimní, letní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Spousta

Středoevropský !!!!

Pondělí, 30. října 2023, 16:00Odpovědět

Paul Pile

Rozhodně bych letní čas nerušil, naopak bych uvítal zavedení jarního a podzimního.

Sobota, 28. října 2023, 20:51Odpovědět

Ladislav Strnad

Tak tedy - ZIMNÍ ČAS
Zimní čas se používá v Irsku a v Chile, v minulosti se používal též v Namibii a JEDNORÁZOVĚ BYL(!) byl použit i v Československu.
Ústavodárné Národní shromáždění republiky Československé dne 21. listopadu 1946 zmocnilo zákonem č. 212/1946 Sb., o zimním čase, vládu, aby nařízením zaváděla odchylkou od středoevropského času zimní čas a určovala jeho počátek a konec. Zákon nabyl účinnosti dnem vyhlášení 27. listopadu 1946 a vláda republiky Československé pod vedením Klementa Gottwalda vydala k témuž dni a v téže částce Sbírky zákonů a nařízení republiky Československé vládní nařízení č. 213/1946 Sb., kterým zavedla zimní čas posunutý o jednu hodinu oproti středoevropskému času od 1. prosince 1946 (3:00 → 2:00 h) do 23. února 1947 (2:00 → 3:00 h) - tedy posunutí času opačným směrem, než je tomu u letního času (časový rozdíl oproti letnímu času činil 2 hodiny).
Zákon č. 212/1946 Sb. nebyl nikdy zrušen, s československým právním řádem jej převzaly Česká republika i Slovenská republika a jejich vlády tedy stále mají platné zmocnění zimní čas zavést. Nikdy však již znovu zaveden nebyl, v zimě vždy platil standardní středoevropský čas (SEČ).
EDIT: V noci tedy rozhodně nebudeme přecházet na Zimní čas, ale na STANDARDNÍ STŘEDOEVROPSKÝ ČAS (SEČ). To znamená na čas určený odchylkou od Greenwichského středního času (anglicky Greenwich Mean Time - GMT) +1 hodina.
GMT je střední sluneční čas na Královské observatoři v Greenwichi v Londýně.
Jinak se značí UTC + 0. SEČ - Standardní středoevropský čas, který se u nás rozpoutá ve dvě hodiny v noci ze soboty na neděli, se značí UTC + 1 a bude platit zase do doby, než se na jaře zruší a přejdeme na čas SELČ, tedy UTC + 2.

Sobota, 28. října 2023, 19:31Odpovědět

ANKETA: V neděli v noci si pospíme o hodinu déle. Jste pro zrušení střídání času?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.