Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Krkonoších skončil projekt Zpřístupnění Sněžky za 17,8 milionu

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) dokončila v září projekt nazvaný Zpřístupnění Sněžky za 17,8 milionu korun bez DPH. Stavební část projektu začala v květnu 2022 zemními pracemi, které předcházely výstavbě nerezových zábran. Projekt zahrnoval také opravy chodníků, dvou vyhlídek či instalaci laviček. Práce na projektu byly kvůli klimatickým podmínkám na zimu přerušeny. Investorem projektu byla Správa KRNAP.

"Cílem projektu je zpřístupnit Sněžku tak, aby byla minimalizována rizika spojená s extrémní návštěvnosti nejvyšší české hory," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Nové nerezové zábrany kolem návštěvnického prostoru na Sněžce, které stavbaři vybudovali loni, podle něj přispěly k větší ochraně přírody. Oplocení na české straně Sněžky odděluje návštěvnický prostor od míst, kam se nesmí. "Jednoduše řečeno, kde jsou instalované zábrany, a to včetně těch sezonních, které se na zimu odstraňují, přestupek v podobě vstupu mimo značenou cestu v klidovém území na alpínské trávníky prakticky vymizel," řekl Drahný.

Nerezové zábrany tvoří sloupky zapuštěné do země, mezi nimiž jsou natažené nerezové řetězy. Pracovníci národního parku navíc na vrcholu nejvyšší české hory vždy před hlavní turistickou sezonou instalují dočasné, metr vysoké sítě. Podle Drahného je Správa KRNAP začne odstraňovat zřejmě začátkem listopadu.

Součástí projektu na Sněžce byla také instalace deseti laviček pevně ukotvených do země a dvou velkých plat na ležení. Dále tam je 40 mobilních laviček, uvedli představitelé KRNAP.

Oprava chodníku na Sněžce byla pokračováním rekonstrukce jedné z hlavních přístupových tras na vrchol nejvyšší české hory od Růžové hory. Opravený chodník vede od horní stanice lanovky na vrchol Sněžky. Před rekonstrukcí museli stavbaři odstranit původní chodník. Materiál dopravil loni v září na Sněžku vrtulník. Také nepotřebný materiál z chodníku byl přepraven ze Sněžky letecky. Vrtulník přepravil letos z nedalekého Lvího dolu, kde bylo zřízeno překladiště, na Sněžku také materiál na stavbu laviček. Podle Správy KRNAP přibylo na přístupových cestách i osm informačních tabulí.

Sněžka trpí enormním náporem turistů, patří k nejnavštěvovanějším místům v Krkonoších. Denní návštěvnost 1603 metrů vysoké Sněžky je podle Správy KRNAP v letní sezoně za příznivého počasí až 10.000 pěších turistů z obou stran česko-polské hranice, přičemž v tomto počtu nejsou zahrnuti cestující kabinovou lanovkou Pec pod Sněžkou–Sněžka s denní kapacitou až 2400 lidí. Představitelé lanovky ale opakovaně uvádějí, že dráha z Pece na Sněžku nepředstavuje v tomto ohledu zásadní problém. Potvrzují to i zástupci Správy KRNAP. Podle nich je více návštěvníků Sněžky z polské strany hranice. Na polský vrch Kopa nedaleko Sněžky z polského střediska Karpacz totiž vede lanovka s hodinovou přepravní kapacitou až 900 lidí.

Vrchol Sněžky patří k tomu nejcennějšímu, co příroda v Krkonoších nabízí. Roste tam řada vzácných druhů rostlin charakteristických pro severskou tundru a alpínské trávníky. Některé z nich nikde jinde na světě nejsou. Podle Správy KRNAP je nutno přísně chránit nejen tamní rostliny a živočichy, ale také geologické jevy. Kameny se působením mrazu, vody a slunce neustále dlouhodobě hýbají a přetvářejí povrch Sněžky do mrazových půd, teras a kamenných polygonů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto barmanCZ | Pixabay

Štítky ČR, stavby, rekreace, turistika, rezervace, Sněžka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších skončil projekt Zpřístupnění Sněžky za 17,8 milionu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.