Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradec Králové investuje do modernizace vybavení svých škol a školek. Zařízení dostanou 1,5 milionu

Magistrát v Hradci Králové chce zmodernizovat venkovní i vnitřní prostory ve svých školách i školkách. Do svých školních zařízení pošle 1,5 milionu korun. Balíček drobných oprav a úprav na svém posledním jednání schválila rada města.

Jde především o zastínění pískovišť, opravu nebo výměnu herních prvků na hřištích nebo také pořízení moderního vybavení do počítačových a odborných učeben. „Přestože vedení škol má na pokrytí těchto potřeb vlastní prostředky, ne vždy však pokryjí veškeré jejich požadavky. Vedení města proto musí být připraveno pružně reagovat i na situace, které se mohou objevit ad hoc,“ uvádí v tiskové zprávě primátorka Pavlína Springerová (HDK).  

Například na Základní a mateřské škole Štefcova se díky finanční podpoře Fondu rozvoje kapacit podařilo vybudovat a vybavit novou třídu včetně oddělení pro školní družinu. Právě s rozšiřováním družin město počítá i v následujících letech.  

„Stabilizaci a kvalitu školství v Hradci považuji za jednu z priorit, která je klíčem k dlouhodobě uspokojivé budoucnosti a prosperitě našeho města. Proto máme připraven plán velkých školských investic či stipendijní a motivační programy pro učitele,“ doplnila hradecká primátorka. 

Hradec plánuje na Moravském Předměstí novou ekologickou školku

Kapacita hradeckých školek je plná, poslední roky nastupují silné ročníky a nedá se čekat, že by zájem polevil. Město tak musí reagovat. Připravuje projekt nové školky na Moravském Předměstí.

Další peníze radnice dala školám na plyn  

Zdražování energií. Komplikace, se kterou se potýká snad každý občan České republiky. Vyšší zálohy a vyúčtování se však týkají i mateřských a základních škol v Hradci Králové. Radnice se proto rozhodla, že finančně podpoří školy, které nemají možnost odebírat teplo z Opatovické elektrárny a jsou tak závislé na dodávkách plynu.  

Jde především o ZŠ a MŠ Nový Hradec Králové, Masarykovu ZŠ a MŠ Plotiště. Těmto školám město rozdělí celkem 1,2 milionu korun. Školy a školky peníze použijí na zaplacení vyšších záloh za zemní plyn.   

„Již v letech 2021 a 2022 došlo, v souvislosti s enormním navýšením cen za energie, ke schválení a poskytnutí mimořádné dotace na pokrytí zvýšených výdajů za energie příspěvkovým organizacím zřizovaným statutárním městem Hradec Králové,“ uvedla primátorka. 

Poskytnutá dotace se týká pouze zařízení, které zatím nemohou využívat topení a teplou vodu z Elektráren Opatovice. Všechny výše zmíněné školy v tuto dobu používají plyn. Dle informací radnice však dojde ke změně. „Do budoucna bude nutno začít uvažovat o změně vytápění v těchto zařízeních v souladu s energetickou politikou města,“ doplňuje primátorka.   

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto congerdesign | Pixabay

Štítky Hradec Králové, radnice, energie, finance, dotace, modernizace, oprava, hřiště, učebna, Elektrárna Opatovice nad Labem, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové investuje do modernizace vybavení svých škol a školek. Zařízení dostanou 1,5 milionu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.