Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V jičínském muzeum začíná modernizace stále expozice. Vyjde na 42 milionů

Regionální muzeum a galerie v Jičíně, které sídlí v jičínském zámku, do tří let vybuduje novou stálou expozici. Projekt včetně oprav výstavních prostor vyjde na 42 milionů korun. Současně s tím město, kterému zámek patří, postaví za dalších 45 milionů korun výtah, čímž zajistí bezbariérový přístup do expozic a ostatních prostor zámku. Ceny jsou včetně DPH. Nová interaktivní expozice by se měla otevřít v roce 2026. Zřizovatelem je Královéhradecký kraj. Stálá expozice byla uzavřena tento měsíc, provoz galerie je zachován. Přípravné práce již začaly.

"Po několika letech příprav se konečně můžeme pustit do generální modernizace stálé expozice, která byla již zastaralá a nevyhovovala moderním muzejním standardům," řekl ředitel muzea Michal Babík. Stavební práce podle něj začnou s prvními měsíci roku 2024.

"Muzejní pracovníci již uklízejí jednotlivé exponáty, které budou v příštích letech uloženy v depozitářích v muzeu a hlavně v depozitáři muzea v Robousích. Po odklizení všech sbírkových předmětů pracovníci muzea začnou s demontáží výstavních panelů, abychom do konce letošního roku stihli předat budoucí staveniště," sdělil Babík.

Podle něj začaly přípravné práce na budoucí expozici. Vzniká například výtvarná podoba časové osy, kterou navrhuje výtvarnice Lucie Seifertová a odborní pracovníci vybírají exponáty pro novou expozici, protože některé musí projít rukama restaurátorů. "Muzeum sice uzavřelo stálou expozici, ale nechceme se uzavřít úplně, proto zůstane otevřena zámecká galerie. Pro následující sezonu jednáme s několika známými výtvarníky, v příštím roce bude výstava Barokní malířství na Jičínsku," uvedl Babík.

Akce komornějšího charakteru jsou v plánu v muzejních prostorech v Robousích na okraji Jičína. Menší výstavy budou také na nádvoří jičínského zámku na výstavních panelech. "Od příštího roku budeme připravovat rovněž program na Šolcově statku v Sobotce," řekl Babík.

Celkové náklady projektu jsou 42 milionů korun, z toho na stavební úpravy půjde 22,7 milionu korun a na samotnou expozici 17 milionů korun. Projekt je financován z 85 procent z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), zbytek jde z prostředků kraje. "Jedná se o starou budovu, navíc památkově chráněnou, která se řadu let nerekonstruovala, proto nevíme, nevzniknou-li nějaké komplikace. Předpokládáme ale, že v průběhu roku 2026 bude nová stálá expozice otevřena," uvedl ředitel..

Ústředním tématem expozice bude historická událost z roku 1620, kdy v jičínském zámku vybuchl střelný prach. "Tato historická událost tehdy souvisela se sporem o dědictví a bude pronikat nejen do všech místností expozice, ale i do veřejného prostoru za zdi zámku," řekl Babík. Nová expozice bude podle něj netradiční i z toho důvodu, že návštěvník ji bude moci absolvovat proti proudu času.

Dosavadní stálá expozice vznikla v roce 1990 a průměrný počet návštěvníků expozice za rok byl v posledních deseti letech okolo 13.000 lidí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Jičín

Štítky ČR, stavby, muzea, Jičínsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jičínském muzeum začíná modernizace stále expozice. Vyjde na 42 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.