Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji v nemocnicích vypověděly přesčasy stovky lékařů

V Královéhradeckém kraji odvolaly souhlas s prací přesčas stovky nemocničních lékařů. Nemocnice fungují ve stejném režimu jako doposud. Zjišťují požadavky lékařů a možnosti jejich naplnění. Výpovědi přesčasů souvisí s protesty některých lékařů proti změnám v zákoníku práce. Největší nemocnicí v kraji je státní Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK). Nemocnice v regionu má i Královéhradecký kraj.

"Ke konci září jsme evidovali necelých 400 odvolání souhlasu s prací přesčas ze strany lékařů. Vedení FN HK celou situaci sleduje a analyzuje varianty možného řešení. Vzhledem k pokračujícím jednáním ministra zdravotnictví a ministra práce a sociálních věcí se Sekcí mladých lékařů ČLK a odbory nebudeme předjímat další situaci," uvedl mluvčí FN HK Jakub Sochor.

Nemocnice bude podle něj reagovat, až bude jasné, co nastane po 1. prosinci 2023.

Hradecká FN je největším zdravotnickým zařízením ve východních Čechách, pracuje v ní zhruba 5500 zaměstnanců, z toho téměř 900 lékařů. Nemocnice má více než 40 pracovišť.

Královéhradecký kraj má nemocnice v Trutnově, Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá i rychnovská nemocnice. Podle mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilové k úterku evidovali zhruba 150 výpovědí z dohod o přesčasové práci lékařů nemocnic patřící Královéhradeckému kraji. V krajských nemocnicích mají okolo 4600 zaměstnanců, z nichž je lékařů okolo 800.

"Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje se nastalou situací spjatou s novelou zákoníku práce intenzivně zabývá. Uvědomujeme si, že přesčasová práce lékařů je Achillovou patou současného zdravotnického systému, protože bez ní by nebylo možné péči v plném rozsahu udržet. Nemocnice Královéhradeckého kraje v tomto směru nejsou výjimkou," řekla Chytilová.

Holding je akciová společnost, jejímž je Královéhradecký kraj stoprocentním vlastníkem. Holding zastřešuje v regionu krajské nemocnice.

"Momentálně zjišťujeme, jaké požadavky lékaři v našich nemocnicích mají a jaké jsou možnosti jejich naplnění a cesta k vzájemné dohodě. Diskuse probíhají jak na manažerské, tak i na individuální úrovni. Současně čekáme na výsledky jednání odborářských organizací, které budou určující pro další vývoj," dodala Chytilová.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, nemocnice, lékaři, práce, přesčasy, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji v nemocnicích vypověděly přesčasy stovky lékařů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.