Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Safari Park Dvůr Králové pomáhá v Tanzanii sledovat a chránit lvy

Safari Park Dvůr Králové nad Labem se zapojil do ochrany a výzkumu života lvů v národním parku Mkomazi v Tanzanii. Třem lvům tam odborníci z Česka a Tanzanie nasadili takzvané telemetrické obojky. "Kolegové z Tanzanie ještě v nejbližší době označí další dvě zvířata," uvedl vedoucí českého týmu Jaroslav Hyjánek z dvorské zoo. Obojky v souhrnné hodnotě asi čtvrt milionu korun financovala dvorská zoo a české ministerstvo životního prostředí.

"Data zaslaná obojky nám vytvoří obrázek o pohybu sledovaných jedinců, což přispěje k poznání lví populace v Mkomazi a předcházení konfliktů lvů s lidmi," uvedl Hyjánek. V oblasti Mkomazi žije podle odhadů asi 35 lvů v několika skupinách. Zoologové označili dva samce a jednu samici. Jsou z více skupin, takže by získané informace z obojků měly co nejvíce popisovat život celé populace. Jde o druhé značení lvů v Mkomazi, první se odehrálo před čtyřmi lety.

Nalezení lvů, jejich uspání a označení obojky nebylo jednoduché. "Skupiny opouštěly základní tábor už ve dvě ráno. Pouštěli jsme lvům hlasy teritoriálních samců lvů i jejich přirozené kořisti, zraněného prasete bradavičnatého. S rozedněním kolem šesté ráno jsme pak hledali zvířata v terénu, přičemž hledání či opatřování obojky standardně pokračovalo až do čtvrté či páté odpoledne," uvedl Hyjánek.

Do parku Mkomazi dvorská zoo v letech v letech 2009 a 2016 dopravila čtyři nosorožce dvourohé východní, kteří se v Tanzanii už pravidelně rozmnožují. V Mkomazi safari dvorecký park také v minulosti pomohl zajistit vakcinaci tamější populace psů hyenových proti psince či vzteklině.

Národní park Mkomazi zabírá 3200 kilometrů čtverečních na pomezí Keni a Tanzanie. Sousedí s parkem Tsavo v Keni.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky Tanzanie, ZOO Dvůr Králové, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Dvůr Králové nad Labem, Keňa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park Dvůr Králové pomáhá v Tanzanii sledovat a chránit lvy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.