Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Úsek dálnice ze Sadové do Hradce má nepravomocné povolení. Stavba by mohla začít v příštím roce

Ředitelství silnic a dálnic získalo nepravomocné stavební povolení k dalšímu úseku dálnice D35, která má spojit Hradec Králové a Jičín. Tentokrát jde o úsek od Sadové po dálniční křižovatku v Plotištích. Pokud půjde vše podle plánu, stavba 7,5 kilometru dlouhého úseku by mohla začít.

„Na 7,5 km dlouhý úsek dálnice D35 začínající na D11 se aktuálně dokončuje majetkoprávní příprava a bude zahájen archeologický výzkum,“ uvedl na sociální síti X ředitel ŘSD Radek Mátl. V současné době má stát vykoupených 96 procent pozemků.  

Zmiňovaný úsek dálnice začíná u krajské silnice ze Sadové do obce Hněvčeves, kde se má napojit na už budovaný úsek D35 ze Sadové do Hořic. O zhruba kilometr dál překlene současnou silnici I/35, kde na úrovni Horních Dohalic a Čistěvsi vznikne dálniční nájezd. Povede po pravé straně současného hlavního tahu až do Plotiště, kde se napojí na stávající dálniční křižovatku.  

Dálniční úsek měří přesně 7 537 metrů a více než dva kilometry této trasy budou lemovat protihlukové stěny. Součástí bude i osm mostů.  

Do konce roku chce začít hledat společnost, která by nový úsek dálnice postavila. Předpokládaná cena se pohybuje kolem 2,25 miliardy korun bez DPH. Pokud půjde vše podle plánu, se stavbou by se mohlo začít v příštím roce. Hotovo má být o tři roky později.  

 

Úsek se stane součástí dálnice na Jičín  

Zmiňovaný úsek se stane součástí nové dálnice D35, která má spojit Hradec Králové a Jičín. Tato stavba je rozdělena. Jako první se začíná stavět část mezi Sadovou a Hořicemi. Ta má 10,5 kilometru a ŘSD už má vybranou stavební firmu. Ta má část dálnice postavit za 2,44 miliardy do konce roku 2025. 

„Na stavbu je vydáno stavební povolení v právní moci a nyní probíhá archeologický výzkum. Zahájení stavby plánujeme na podzim," uvádí na sociální síti X Mátl.  

Druhým úsekem je zmiňovaná část mezi Sadovou a dálniční křižovatkou u Hradce Králové. V současné době se na trase začíná s archeologickým průzkumem, který má trvat zhruba rok.  

Dalším úsekem je část mezi Hořicemi a Úlibicemi, která má 16,3 kilometru. Podle posledních informací ŘSD počítá, že s přípravnými pracemi začne někdy v průběhu příštího roku. Součástí této části bude i velká odpočívka v Holovousech. Velké parkoviště obklopí budoucí dálnici v obou směrech a řidičům osobních vozů nabídne 148 parkovacích stání. Na parkoviště se vejde dalších 140 kamionů, 22 karavanů a obytných vozů, 16 autobusů a dvě nadrozměrné soupravy. 

Pak už bude chybět jen poslední úsek, který je zároveň i obchvatem obce Úlibice. Ten se má začít stavět v roce 2025. 

Cílem je spojit Liberec, Hradec a Olomouc 

Dálnice D35 má v budoucnosti spojit Liberec, Hradec Králové a Olomouc a má být severní alternativou přetížené dálnice D1 při cestě z Čech na Moravu. 

Z D35 je zatím hotových několik vzájemně nepropojených částí, a to v Libereckém kraji úsek Liberec - Turnov, v Pardubickém kraji úsek Sedlice - Opatovice - Časy - Ostrov a v Olomouckém kraji úseky Mohelnice - Olomouc, obchvat Olomouce a Olomouc - Lipník nad Bečvou. V Pardubickém kraji 5. května začala stavba 12 kilometrů dlouhého úseku D35 mezi Janovem a Opatovcem na Svitavsku. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky D35, dálnice, doprava, Hradec Králové, Jičín, Sadová, Hořice, Úlibice, stavba, síť, infrastruktura, tendr, výběrové, řízení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úsek dálnice ze Sadové do Hradce má nepravomocné povolení. Stavba by mohla začít v příštím roce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.