Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Re-use pointy se rozšiřují i do menších měst v kraji. Svůj mají v Hořicích i Trutnově

Kam se starým nábytkem, hračkami nebo nepotřebným nádobím? Nechtěné vybavení domácnosti dříve lidé automaticky vozili do sběrných dvorů, ve většině krajských měst však v posledních letech začala vznikat tzv. re-use centra. Často jsou součástí sběrných dvorů a lidé zde mohou za symbolický poplatek pořídit nábytek, dětský kočárek nebo sedačku, lyže, kola, nádobí a další vybavení do domácnosti. V Královéhradeckém kraji nejde pouze o Hradec Králové. Podobná místa mají i menší města.

Princip re-use center je jednoduchý. Lidé do nich nosí nepotřebné, ale stále funkční věci z domácnosti (např. příbory, nádobí, ubrusy, tácy, vázy, vybavení obývacích pokojů koberce, obrazy, knihy, časopisy, CD, vinylové desky, hračky, hry, kola, lyže, míče apod.), které místo na skládku či do spalovny putují k novým majitelům. Získané peníze z prodeje radnice používají například na výstavbu nových stromů nebo provoz útulků.  

V počátcích projektu podobná sběrná místa fungovala především ve větších, především krajských městech. Dnes už je běžnou praxí, že podobná místa najdeme i v menších městech. Kromě Hradce Králové jde například o Hořice na Jičínsku.  

V Hradci Králové otevřel první re-use bazar. Oproti sběrným místům přijímá i elektrospotřebiče

Vedle kaspických re-use pointů ve vybraných sběrných dvorech vznikk v Hradci Králové i takzvaný re-use bazar. Ten funguje na stejném principu, ale proti klasickým místům přijímá i elektrospotřebiče. Lidé ho najdou v centru Hradce Králové v...

 

Centrum už mají i Hořice nebo Trutnov  

„Hrnečky po babičce, nepoužívané kolečkové brusle nebo rám obrazu… To jsou věci, které od vás přijme tzv. Re-use centrum a nabídne je někomu dalšímu k využití. Nemusíte tak zoufat nad tím, že musíte vyhodit funkční věci, které jste o víkendu vytřídili a nemáte čas ani chuť je inzerovat na internetu,“ uvádí na webu města Zdeněk Pour, ředitel Technických služeb Hořice. 

Re-use centrum v Hořicích je umístěno ve sběrném dvoru. Lidé sem mohou nepotřebné věci odvést vždy v pondělí, středu, pátek a také v sobotu. „V Hořicích půjde výtěžek z prodeje věcí na podporu výsadby a údržby květinových záhonů ve městě,“ dodává Pour.  

Další podobné centrum mají lidé k dispozici i v Trutnově. Tam funguje od konce roku 2021. I v tomto případě je centrum umístěno ve sběrném dvoře. „Kdo podobné věci shání, může je v našem RE-USE pointu za pár korun získat. Ceny se pohybují v rozmezí od deseti do sto korun,“ uvádí v tiskové zprávě Vendula Kasperová, vedoucí Odboru životního prostředí MěÚ Trutnov. 

Trutnovský re-use point je otevřen ve standardní otevírací době sběrného dvora, tedy v pondělí, ve středu a v pátek od 13:00 do 18:00, v úterý a ve čtvrtek od 08:00 do 13:00 a v sobotu od 08:00 do 12:00. 

Podobná centra mají města po celé České republice. Další nejbližší jsou například v Pardubicích, Lomnici nad Popelkou nebo v Praze.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Hořice

Štítky Hořice, sběrný dvůr, Trutnov, nádobí, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Česko, Praha, re-use, odpadky, třídění, věci, prodej, bazar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Re-use pointy se rozšiřují i do menších měst v kraji. Svůj mají v Hořicích i Trutnově  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.