Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Paliva od minulého týdne zlevnila, benzin se po měsíci dostal pod 40 korun

Průměrná cena benzinu v Česku klesla po čtyřech týdnech pod 40 Kč za litr. Za poslední týden zlevnil natural o 61 haléřů na 39,90 koruny. O 24 haléřů na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 40,17 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Po předchozím několikaměsíčním zdražování klesají průměrné ceny pohonných hmot druhý týden v řadě. Podle analytiků by zlevňování mělo v následujících dnech pokračovat. Nafta je poprvé od ledna dražší než benzin, upozornili.

Nejlevnější paliva tankují řidiči v Jihočeském kraji. Litr benzinu tam vyjde v průměru na 39,21 koruny a dieselu na 39,77 Kč. Naopak nejdráž paliva nabízejí pumpy v Praze. Benzin stojí v hlavním městě průměrně 41,16 koruny za litr. Naftu motoristé tankují za 41,26 koruny.

Za aktuálním poklesem cen paliv stojí podle analytika Purple Trading Petra Lajska několik faktorů. Tím hlavním je korekce na trhu s ropou, kde ropa Brent od začátku října výrazně zlevnila, kvůli obavám o světovou poptávku při současných úrovních úrokových sazeb po světě. Vliv na pád ceny ropy má podle Lajska také posilující americký dolar. Dalším faktorem je nedávné oznámení kartelu OPEC, že se jeho objem těžby do konce roku již nezmění. Výraznějšímu poklesu cen naopak zabránil konflikt v Izraeli.

"V nejbližším týdnu čekáme další pokles cen benzinu na čerpacích stanicích o více než 50 haléřů na litr. U nafty očekáváme snížení cen o 30 haléřů na litr," uvedl Lajsek. Jako pravděpodobné vidí další zlevňování také analytik XTB Jiří Tyleček, upozornil však na to, že potenciál dalšího zlevňování může snižovat oslabování české měny. Zároveň připomněl, že případná velká eskalace současného geopolitického napětí ve světě, zejména aktuálně na Blízkém východě, by mohla v budoucnu výrazně zdražovat ropu a následně i pohonné hmoty. Pravděpodobnost tohoto scénáře nicméně vidí jako nízkou.

Šéf společnost 4Trans Jaroslav Ton očekává, že pokud nenastanou na trhu významné změny, bude cena benzinu kolísat v rozmezí několika haléřů, s horním limitem 39,50 Kč za litr. U nafty pak předpokládá pokles maximálně v desítkách haléřů, se dnem kolem 39,50 Kč za litr.

Pohonné hmoty v Česku začaly zdražovat na přelomu letošního května a června. Růst cen výrazně zrychlil počátkem srpna, kdy k němu přispělo zvýšení spotřební daně z nafty o 1,50 koruny za litr. Teprve v posledních zhruba dvou týdnech ceny paliv klesají.

I přes předchozí výrazné zdražování jsou nyní průměrné ceny paliv nižší než před rokem. Benzin je levnější o více než 1,50 koruny, za naftu tehdy motoristé platili o přibližně 4,60 Kč na litru víc než v současnosti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto planet_fox | Pixabay

Štítky benzín, palivo, motorová nafta, Česko, OPEC, Praha, Jihočeský kraj, Izrael, Blízký východ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paliva od minulého týdne zlevnila, benzin se po měsíci dostal pod 40 korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.