Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradecké Klicperovo divadlo uvede první premiéru sezony, inscenaci Láska

Klicperovo divadlo v Hradci Králové v pátek a v sobotu uvede první premiéru nové sezony 2023/2024, dokumentárně dramatickou inscenaci Láska. Režisérkou a autorkou textu je režisérka Barbara Herz, která se zaměřuje na žánr dokumentárního divadla. Premiéry této hry začnou v pátek 13. a v sobotu 14. října ve Studiu Beseda v 19:00. V nové sezoně divadlo uvede osm premiér.

"Netradičně uvádíme premiéru v pátek a v sobotu, chceme vyhovět všem divákům. Do Studia Beseda by se najednou všichni nevešli," dnes řekl mluvčí divadla Martin Sedláček

Text dokumentární hry Láska vznikl na základě rozhovorů, které Barbara Herz vedla po celé České republice právě na téma láska. "Některé z nich mají časosběrnou povahu, celkově se materiály pro finální podobu hry sbíraly v posledních třech letech. Hodiny a hodiny rozhovorů spolu se svými spolupracovníky, zejména s dramaturgyní Annou Hoprich, převedla do uceleného textového tvaru," řekl Sedláček.

Inscenace se podle zástupců divadla zabývá různými podobami lásky. Zaměřuje se na ty, které se vymykají normálu, tedy podobě, pod jakými si lásku a partnerské vztahy představuje většina lidí. "Inscenace si klade otázky, jestli je láska něco, co by se dalo označit za univerzální prožitek, či jestli je možné v dnešní hektické době plné nejistoty, finančních starostí a extrémního tlaku na výkon vůbec najít čas na to prožívat romantickou lásku," uvedl Sedláček.

Přestože příběhy jednotlivých aktérů jsou podle zástupců divadla silné a otevírají citlivá témata, zachovává si inscenace hravost, vtip a nadhled. "Láska je vlastně taková hudební road movie. Využíváme prvky nové opery i stand-upu. S postavami si projdeme peklem a očistcem jejich partnerských vztahů, ale na konci musí přijít do ráje," uvedl dramaturg Martin Satoranský.

Hudbu, která tvoří podstatnou součást inscenace, složila autorka filmové a scénické hudby a výtvarnice Vladivojna La Chia.

Divákům se v roli Hodné holky, která po rozvodu s násilným partnerem odjede do Egypta, kde najde osudovou lásku, představí herečka Lucie Andělová. Zora Valchařová Poulová se ujala role Nezávislé - ženy, která po dvaceti letech na ulici, kde se potýkala s drogovou závislostí, potkala lásku v azylovém domě. Michal Lurie ztvární Adepta, mladého intelektuála, který se láskou zabývá po odborné stránce.

Výtvarnou podobu inscenace navrhla Jana Hauskrechtová s Lucií Pangrácovou, pohybovou spolupráci zajistil Ondřej Jiráček. Videoart je dílem Nikoly Pracné.

Druhou premiérou sezony bude 21. října na hlavní scéně inscenace U kočičí bažiny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, divadlo, Klicperovo, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké Klicperovo divadlo uvede první premiéru sezony, inscenaci Láska  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.