Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Elektrárny Opatovice zahajují sezonu. Nejpozději od roku 1961

Opatovické elektrárny oficiálně začínají se zimní sezonou. Teplo do hradeckých domácností odtud začíná proudit právě v těchto dnech. Začátek zimní sezony přišel o zhruba měsíc později než v loňském roce. Můžou za to nadprůměrné teploty několika posledních dnů.

Opatovické elektrárny začínají topnou sezonu i přesto, že to podle vyhlášky není nutné. Ministerstvo průmyslu požaduje, aby topná sezona začala ve chvíli, kdy se dva dny po sobě pohybuje průměrná teplota pod 13 stupňů Celsia a předpověď oteplení neslibuje.  

„I s ohledem na predikci teplých dní, reagujeme začátkem vytápění na četné žádosti našich odběratelů. Večery i rána jsou již chladná a naši zákazníci, hlavně z řad rodin s dětmi či seniory, vítají možnost si přitopit. Proto dnes odpoledne zahájíme vytápění, aby měli lidé večer doma již tepelný komfort,“ uvádí v tiskové zprávě ředitel distribuční společnosti EOP Distribuce Karel Čipera. Podle jeho slov jsou Elektrárny Opatovice na topnou sezonu připravené od začátku září.  

Elektrárny Opatovice dodávají teplo a teplou vodu do Hradce Králové a přilehlých obcí, do Opatovic nad Labem, Pardubic, Chrudimi a také do Lázní Bohdaneč. Celkem jde o zhruba 63 tisíc domácností.  

Start topné sezony oddalovalo počasí  

V minulém roce začalo teplo z elektráren proudit už 16. září. Podle dlouhodobých statistik se s topnou sezonou začíná kolem 17. září. „V letech 1961 až 1990 se začínalo s vytápěním průměrně kolem 15. září. V poslední dekádě 2011 až 2020 se průměr zahájení vytápění posunul na 19. září,“ uvádí ve zprávě mluvčí Hana Počtová z Elektráren Opatovice. 

Nejteplejším dnem letošního září bylo úterý 12. s průměrnou denní teplotou 20,5 °C. Od roku 2014 to bylo ale až 5. nejteplejší zářijový den. Nejtepleji bylo 1. září 2015 s průměrnou denní teplotou 23,5 °C. 

Nejchladnějším dnem letošního září byla neděle 24. s průměrnou denní teplotou 11,5 °C. U něho už je ale v porovnání s nejchladnějším zářijovým dnem desetiletí podstatně větší rozdíl. 25. září 2018 totiž bylo jen 5,4 °C. 

Na Trutnovsku se topí od 5. října  

Například na Trutnovsku letos začala topná sezona 5. října. Hlavním zdrojem je elektrárna v Poříčí. Z ní proudí teplo vedle Trutnova i do podkrkonošských Mladých Buků, Horního Maršova, Janských Lázní, Bohuslavic, Suchovršic, Úpice, Radvanic a Svobody nad Úpou.  

Teplárna ve Dvoře Králové na Trutnovsku, která také patří do skupiny ČEZ, vytápět zatím nezačala. ČEZ dodává na Trutnovsku teplo necelým šestnácti tisícům domácnostem. 

Ceny tepla teplárny v Trutnově ani v Hradci Králové se zahájením topné sezony nemění. Ke změnám cen firmy obvykle přistupují od 1. ledna, ceny na rok 2024 zatím neoznámily. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elektrárny Opatovice

Štítky Elektrárny Opatovice, teplo, topná, sezona, zahájení, provoz, počasí, teploty, průměrné, statistika, Hradecko, domácnost, energie, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektrárny Opatovice zahajují sezonu. Nejpozději od roku 1961  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.