Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji v září stoupla návštěvnost státních památek

Všech pět památek ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) v Královéhradeckém kraji v září zaznamenalo v meziročním srovnání nárůst návštěvnosti. Pomohlo tomu teplé počasí i doprovodný program. NPÚ má v kraji ve správě zámky Opočno, Hrádek u Nechanic, Náchod, Ratibořice a hospitál Kuks.

Během září do expozic těchto památek zavítalo 22.207 lidí, o 39 procent více než za stejné období loni, kdy přišlo 15 978 návštěvníků.

"Jde o velmi příznivé statistiky návštěvnosti. Slunečné září nám velmi příznivě ovlivnilo návštěvnost, tedy chuť lidí vyrážet na výlety. Jistě pomohly i doprovodné akce a akce u příležitosti Dnů evropského dědictví," uvedla mluvčí územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová.

Nejnavštěvovanější z pěti památek ve správě NPÚ v Královéhradeckém kraji byl v září barokní hospital v Kuksu na Trutnovsku, kam přišlo 7439 lidí, což bylo o 1301 návštěvníků více než loni za stejnou dobu. Druhou nejvyšší zářijovou návštěvnost hlásí zámek Náchod, který navštívilo 4548 lidí, o 1347 lidí více než v září roku 2022. S 3655 návštěvníky následuje zámek v Ratibořicích na Náchodsku, s 3285 a 3280 zámky Hrádek u Nechanic na Královéhradecku a zámek Opočno na Rychnovsku.

Loni v září byla návštěvnost na zámcích v Náchodě, Ratibořicích, Hrádku u Nechanic a v Opočně 3201, 2355, 2000 a 2278, vyplynulo ze statistiky NPÚ.

Návštěvnická sezona v pěti uvedených památkách začala 1. dubna a je ve znamení 20. výročí existence NPÚ a 13. ročníku projektu Po stopách šlechtických rodů, který je zaměřen na rod Harrachů. Všech pět těchto památek dohromady od začátku letošního roku do konce září zaznamenalo 197.536 návštěvníků, přičemž za celý loňský rok jich bylo 204.678.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, počasí, památky, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji v září stoupla návštěvnost státních památek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.