Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hradecký kraj chce nalákat filmaře. Mezi tvůrce rozdělí šest milionu korun

Královéhradecký kraj chce novým dotačním programem přilákat filmaře k natáčení filmů či seriálů v regionu. Mezi úspěšné žadatele plánuje rozdělit šest milionů korun. Cílem je propagace regionu a podpora místní ekonomiky. "Obdobnými programy jsme se inspirovali v zahraničí i některých českých regionech," uvedla náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch Martina Berdychová (Východočeši). Naopak stát plánuje podle návrhu státního rozpočtu pro rok 2024 dotace na filmové pobídky zkrátit o 200 milionů korun.

Filmaři by podle představ hejtmanství měli díky dotaci přesunout alespoň část natáčení do Královéhradeckého kraje. "Navíc tím podpoříme místní firmy, u kterých si tvůrci objednají další služby pro potřeby natáčení," uvedla Berdychová. Výsledkem podpořeného projektu by mohl být celovečerní hraný nebo dokumentární film určený pro distribuci v kinech či pro vysílání v televizi, na internetu nebo na dalších platformách.

Dotace pokryjí výdaje související s výrobou audiovizuálního díla, které příjemce vynaloží za dodávky zboží a služeb poskytovaných na území Královéhradeckého kraje. Například by mohlo jít o výrobu kulis, kostýmů, catering, ubytování štábu, pronájem lokací.

Žádosti o dotaci budou moci zájemci posílat elektronicky od 17. října do 20. prosince 2023. Půjde o neinvestiční dotaci, jejíž podíl na uznatelných výdajích bude do 80 procent. Rozhodnutí o přidělení dotací zveřejní kraj do konce března 2024. Podpora bude na dobu tří let, během kterých filmaři musí dílo natočit a uvést do distribuce.

Povinnou přílohou žádosti o dotaci bude specifikace audiovizuálního díla. Posuzovat ji bude filmová kancelář Hradec Králové Region Film Office, která spadá pod Královéhradeckou krajskou centrálu cestovního ruchu. Filmová kancelář bude také pomáhat štábům se zajištěním natáčení a usnadňovat jim práci na území kraje, jako je vyhledávání lokací či zprostředkování a koordinace jednání s místními úřady. Projekt bude i propagovat.

Kraj vede koalice čtyř subjektů, koalice ODS, STAN a Východočeši, dále Piráti, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenci pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES).

Státní pobídky pro filmaře by měly být příští rok nižší o 200 milionů korun, letos stát na pobídky dává 1,4 miliardy korun. Přesto je příjem žádostí od ledna zastavený, protože peníze jsou vyčerpané. Filmaři a lidé z audiovizuálního průmyslu dlouhodobě upozorňují na to, že pokud se nebude výdaj státu na pobídky zvyšovat, nebude Česko, mezi zahraničními štáby pro kvalitní služby oblíbené, schopné konkurence.

Skupina poslanců v čele s ministrem kultury Martinem Baxou (ODS) nedávno navrhla změnu v novele zákona o podpoře kinematografie, díky níž by se mohl upravit proces rozhodování o filmových pobídkách. V případě nedostatku peněz by mohl Státní fond kinematografie řízení o žádosti přerušit do doby, než je získá. Nemusel by příjem nových žádostí o pobídku zcela zastavovat, jako je tomu nyní.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TechLine | Pixabay

Štítky ČR, správa, film, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj chce nalákat filmaře. Mezi tvůrce rozdělí šest milionu korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.