Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Fakultní nemocnice Hradec Králové má nové přístroje nukleární medicíny za 120 milionů

Fakultní nemocnice Hradec Králové dokončila nákladem přes 120 milionů korun obměnu přístrojů na oddělení nukleární medicíny. Nová generace tří přístrojů umožňuje kvalitnější vyšetření a také vystavuje pacienty menším dávkám ionizujícího záření. Na investici nemocnice získala peníze z evropských dotací. Nemocnice to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Od května 2022 nemocnice postupně pořídila dvě zobrazovací kamery SPECT/CT, které kombinují jednofotonovou emisní tomografii a počítačovou tomografii. Nový přístroj PET/CT kombinuje pozitronovou emisní tomografii a počítačovou tomografii. "Umožňuje zobrazení nádorových ložisek o velikosti jen několika málo milimetrů. To může následně zcela změnit strategii onkologické léčby pacienta," uvedla nemocnice.

U přístroje PET/CT si nemocnice porovnává a vyměňuje nálezy a měření s obdobnými centry v Evropě a v USA. "Je to obrovská výhoda pro pacienty, kteří jsou zapojeni do mezinárodního výzkumu a klinického hodnocení nových vysoce inovativních léčiv," uvedl vedoucí lékař oddělení nukleární medicíny Jiří Doležal.

Oddělení nukleární medicíny se zabývá diagnostikou a léčbou například u onkologických, kardiologických či neurologických indikací. Provádí vyšetření skeletu, tumorů, zánětů či trávícího traktu nebo plic, zajišťuje také radionuklidová vyšetření u hematologicky nemocných pacientů či léčbu radiojódem.

Podle vedení nemocnice je nejdůležitější letošní investicí po stránce technologického přínosu i financí pořízení druhého robotického operačního systému, který nemocnice nedávno pořídila zhruba za 70 milionů korun. Počty robotických operací, které významně zkracují dobu hospitalizace a rekonvalescence pacienta, hodlá nemocnice postupně zdvojnásobit na 800 až 850 ročně.

Fakultní nemocnice Hradec Králové je největším zdravotnickým zařízením ve východních Čechách, pracuje v ní více než pět tisíc zaměstnanců a má více než 40 zdravotnických pracovišť. Ročně je tu hospitalizováno přes 40 tisíc pacientů, v posledních letech je zhruba 27 tisíc z nich operováno. Fakultní nemocnice Hradec Králové nabízí pacientům téměř 1400 lůžek.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNHK

Štítky ČR, nemocnice, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Hradec Králové má nové přístroje nukleární medicíny za 120 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.