Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ANKETA: Ohňostroj v Hradci Králové 1. ledna nahradí dražší videomapping. Opozici se to nelíbí

Hradec Králové oslaví 1. ledna příchod roku 2024 videomappingem a laserovou show místo tradičního ohňostroje. Konat se bude při každoroční akci První den spolu a náklady na ni budou proti minulosti zhruba trojnásobné. Řadě opozičních zastupitelů se zrušení ohňostroje nelíbí, kritizují také zvýšení nákladů. Zařazení 1,55 milionu korun do rozpočtu města na pořízení videomappingu dnes zastupitelé schválili nejtěsnější většinou 19 hlasů.

Podle náměstkyně primátorky pro kulturu a cestovní ruch Ilony Dvořákové (nezávislá) řada českých měst od pořádání novoročních ohňostrojů již ustoupila. Při ohňostroji podle ní trpí zvířata a také se do ovzduší dostávají zdraví nebezpečné a jedovaté látky, které lidé vdechují. "Součástí bude i koncert. První den spolu bude velmi pěknou akcí," řekla. Vedle videomappingu a laserové show se počítá s tradičním rozdáváním čočkové polévky.

Místopředseda opozičního klubu hnutí ANO Denis Doksanský navrhl zachovat ohňostroj, který na rozdíl od videomappingu mohou vidět i lidé z dalších čtvrtí Hradce Králové. "Nezdá se mi, že by deset minut ohňostroje mohlo ovlivnit životní prostředí v Hradci Králové, když tu dva dny bouchají petardy jak u Verdunu. Působí to spíše jako klasický ekologický aktivismus," uvedl. Cenu 1,55 milionu korun označil za přemrštěnou.

ANKETA: Souhlasíte se zrušením ohňostroje v Hradci Králové?

Celkem hlasovalo311 čtenářů

O pojetí Prvního dne spolu vedlo vedení města podle primátorky Pavlíny Springerové (Hradecký demokratický klub) dlouhé diskuse. "Víme, že v Hradci jsou milovníci i zapřisáhlí odpůrci ohňostrojů. Nakonec jsme se rozhodli jít novou cestou. Smyslem bylo zvolit takový program pro lidi, aby zažili něco nového, zajímavého a zároveň šetrného k životnímu prostředí," uvedla. Zrušení ohňostroje je podle ní také v souladu se záměrem radnice omezit používání pyrotechniky ve městě.

Videomapping, jehož výrobu hodlá město zadat společnosti Cirque Production, se bude promítat na budovu Radnice čp. 1 na Velkém náměstí. Firmu pro výrobu videomappingu město podle Dvořákové vybralo přímo, když předchozí řízení se dvěma uchazeči zrušilo pro velkou odlišnost jejich nabídek. Opoziční zastupitelé tento postup kritizovali.

Letos 1. ledna celá oslava stála přibližně 500.000 korun. Spolu s ohňostrojem mohli lidé na Velkém náměstí také vidět na velkoplošné obrazovce promítání nejvýznamnějších momentů a událostí roku 2022. Vedení města rozdávalo čočkovou polévku, punč a čaj. Akce se konala po dvouleté přestávce způsobené epidemií koronaviru.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Špelda

Štítky ČR, správa, zábava, Hradec Králové, Nový rok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Dvořák

Nejlepší by samozřejmě bylo, kdyby ty oslavy zrušili úplně a nevyhazovali peníze oknem. Ovšem v našem městě je to v podivných tunelzakázkách jen kapka v moři.

Pátek, 6. října 2023, 23:17Odpovědět

Pavel Dvořák

Není nad to, když idioti nesmyslně plaší zvířata. Zkuste se zamyslet nad tím, jak asi silvestrovskou noc vnímá pták. Tak alespoň město jde teď příkladem a zruší to.

Pátek, 6. října 2023, 23:11Odpovědět

ANKETA: Ohňostroj v Hradci Králové 1. ledna nahradí dražší videomapping. Opozici se to nelíbí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.