Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Před 85 lety vyhořela nejstarší krkonošská horská bouda

Luční bouda patří k nejvyhledávanějším a také nejznámějším horským chatám na hřebenech Krkonoš. Je také největší a nejstarší horskou chatou Krkonoš. Leží ve výšce 1410 metrů nad mořem a pyšní se tak i primátem nejvýše položené restaurace, vinným sklepem a pivovarem v Česku. Její historie sahá až do počátku 17. století, v současné podobě však vznikla až po rozsáhlém požáru, který ji před 85 lety, 2. října 1938, téměř celou zničil. Bouda byla poté znovu vybudována v letech 1939 až 1940.

O vzniku požáru kolují dvě verze. Podle jedné vypukl při odchodu českých vojáků při nuceném vyklízení pohraničí po mnichovském diktátu, podle druhé požár zavinili němečtí vojáci, kteří boudu obsadili. Německé úřady uznaly první verzi a majitelům, bratrům Bönschům, vyplatily tučné odškodné. Za to pak vznikla v rekordním čase nová, moderně vybavená bouda i s hospodářským zázemím, která během války sloužila jako výcvikové středisko wehrmachtu.

Po válce byla bouda zkonfiskována a poté patřila různým organizacím, například ČSTV. V roce 1991 ji získal Klub českých turistů, který ji po několika letech prodal. Nynější majitelé, společnost AEZZ, ji vlastní od roku 2004. Díky nim má bouda nyní kromě restaurace a pivovaru například i vlastní wellness, pekárnu, rybí sádku, ale i čističku odpadních vod.

Luční bouda s kapacitou 130 lůžek je nejen nejstarší boudou v hřebenové části Krkonoš, ale patří i k nejstarším horským objektům ve střední Evropě. Letopočet 1623 na základním kameni objeveném v 19. století zřejmě udává datum přestavby původní dřevěné či roubené boudy na kamennou. Ročně bouda ležící poblíž státní hranice s Polskem a uprostřed Bílé louky obslouží asi 300 tisíc návštěvníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krkonošské muzeum ve Vrchlabí

Štítky ČR, požár, rekreace, 2. října, Luční bouda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 85 lety vyhořela nejstarší krkonošská horská bouda  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.