Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Jičíně začala rozsáhlá rekonstrukce knihovny. Jde o největší investici letošního roku ve městě

Tento týden v Jičíně začala velká rekonstrukce Knihovny Václava Čtvrtka. Té předcházelo zhruba dvouměsíční stěhování veškerého vybavení i knih. Práce mají trvat dva roky a předpokládá se, že vyjdou na zhruba 70 milionů korun. Změnou projdou všechny vnitřní prostory včetně podzemních místností.

Z budovy zmizí bariéry, které komplikují přístup hendikepovaným. Zásadním bodem přestavby je schodiště a vestavba výtahu. Knihovna také získá nové hygienické zázemí a změní se dispozice prostor v čítárně a v oddělení pro dospělé. Interiér bude lépe napojen na venkovní terasu, která se nyní dá využívat jen omezeně. Díky úpravám se zpřístupní podkroví.    

Novou podobu Knihovny Václava Čtvrtka radnice v Jičíně označuje za „obývák města“. Chce, aby byla knihovna místem pro setkávání všech bez ohledu na věk, zájmy nebo gender.  

Rekonstrukce knihovny v Jičíně se připravovala už od roku 2015. Podle radnice příprava trvala déle i kvůli výběru vhodného dotačního titulu, který pomohl s financováním. Už na první schůzce před osmi lety bylo jasné, že půjde o desítky milionů. Nakonec se cenovka dostala na 70 milionů korun a radnice získala 59,7 milionu z dotace. 

„O rekonstrukci knihovny mluvíme dlouho a jsem rád, že skončilo období řečí a město konečně bude mít pro své obyvatele odpovídající knihovnu, bezbariérovou s větším prostorem pro kulturní aktivity. Určitě bych chtěl poděkovat všem, kteří s celým projektem pomohli a pak také těm, kteří zajistili přestěhování knihovny,“ uvedl v tiskové zprávě místostarosta Petr Hamáček

Knihovna se musela dočasně přestěhovat  

Ačkoliv bude rekonstrukce knihovny trvat dva roky, její provoz pokračuje v náhradních prostorách. Nově si lze knihy vypůjčit v budově bývalého hotelu Slavia v Denisově ulici. Během letních prázdnin se i zde muselo provést několik nezbytných úprav. 

„Myslím, že se podařilo vytvořit pěkný prostor pro dočasnou knihovnu. Přeji si, aby se v něm líbilo nejen mně, ale hlavně čtenářům. Čeká je nový způsob provozu. Máme spojené oddělení pro dětské čtenáře s oddělením pro dospělé. Přinese to jistá omezení, ze společného fungování čekám i některé benefity,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka knihovny Jana Benešová

Ohodnoť článek

Foto a1architects.cz

Štítky knihovna, Jičín, rekonstrukce, Václav Čtvrtek, radnice, investice, letní prázdniny, kniha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jičíně začala rozsáhlá rekonstrukce knihovny. Jde o největší investici letošního roku ve městě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.