Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Hradci Králové vznikla první pasivní bytovka. Jde o první krok v rozvoji Kuklen

V Hradci Králové vznikl první pasivní dům se 48 byty. Nachází se v areálu bývalé Koželužny v místních Kuklenách. Jde o nízkoenergetickou budovu, která má až šestkrát nižší spotřebu energie než ostatní stavby. První majitelé bytů se nastěhují na konci září.

Nový bytový dům stojí v těsné blízkosti areálu staré koželužny a přímo sousedí s hlavní silnicí. Jde o šestipodlažní bytový dům hnědé a šedé barvy. Bytovka nabízela byty o velikosti od 1+kk až 4+kk. V současné době jsou všechny prodané.  

Součástí je i podzemní parkování a prostory pro komerční využití. Všech 27 parkovacích míst je vybaveno přípravou na elektrické nabíjení, s tím, že několik wallboxů je již součástí garáží. Obyvatelé bytového domu navíc budou mít k dispozici také sdílené vozidlo. 

„Chceme, aby naše starost o přírodu byla co nejkomplexnější, a proto si klademe za cíl obyvatelům ukázat i jiné možnosti, než jsou města přeplněná automobily. Rádi bychom lidi motivovali k tomu, že každá domácnost nemusí dennodenně používat vlastní automobil,“ uvádí v tiskové zprávě Tomáš Vrbický, zakladatel developerské společnosti. 

 

Šestkrát nižší spotřeba  

Novostavba spotřebuje zhruba 15 kWh/m2 za rok. Podle developera je to až šestkrát méně než ostatní budovy stejné velikosti. „U klasické novostavby to je 25-50 kWh/m2 za rok a u staršího domu se to pohybuje mezi 90-180 kWh/m2 za rok,“ uvedla e-mailem pro Hradeckou Drbnu Karolina Gnědin, mediální zástupce developera. 

Podobně jako v první etapě je i druhá bytovka vybavená fotovoltaiky se sdruženými elektroměry na patře, automatickým větráním s kupelací a také speciální tepelnou izolací. „V některých ohledech Cihlovka předčí i požadované standardy na pasivní bytový dům. Podle nich se například za jednu hodinu nesmí kvůli netěsnostem v konstrukci domu vyměnit víc než 60 procent vnitřního objemu vzduchu, u Cihlovky tato hodnota dosahuje pouhých 10 procent,“ uvedla Gnědin.  

Nejnovější bytový dům má oproti první etapě například hlubinné tepelné čerpadlo. „V každé bytové jednotce je naistalována chytrá domácnost pro efektivnější nakládání s energiemi a obyvatelé budou moci fungovat v rámci unikátní energetické komunity,“ uvádí v tiskové zprávě Tomáš Vrbický, zakladatel developerské společnosti.  

Bytovka je začátek, vznikne celá čtvrť  

Nová čtvrť bude zasazena do areálu bývalé Koželužny, která jde v těchto dnech k zemi. Kromě nových domů developer zrevitalizuje i samotné okolí. Celá čtvrť je navržena jako energeticky nezávislá. Součástí budou fotovoltaiky, zelené střechy, tepelná rekuperace, stínění nebo tepelná čerpadla.   

 „Chceme celému místu vdechnout nový život. Revitalizace Kuklen by měla například zahrnovat i stavbu školky či domova důchodců. Navíc bychom rádi, aby změny probíhaly po vzoru participativního plánování s účastí místních obyvatel,“ uvedl v minulosti Vrbický.      

Hlavní myšlenkou celého projektu je komunitní hospodaření s energiemi. Všichni obyvatelé budou mít aplikaci s aktuálním stavem energie a jednotlivým využíváním v konkrétních domech. Cílem je vybudovat provozně uhlíkově neutrální čtvrť.  

Nová čtvrť bude mít i několik společných prostor. O jejich využití rozhodnou právě obyvatelé. „Může to být například společenská místnost, dílna, či komunitní kuchyň. Chceme ale, aby si o tom obyvatelé rozhodli sami, tak, jak to bude vyhovovat jejich potřebám,“ doplňuje Vrbický.    

Průměrná cena obyčejného bytu v Hradci Králové se odvíjí od jeho velikosti. Například 72 metrů čtverečních o dispozici 3KK se nyní prodává za zhruba sedm milionů korun. Cenu nových bytů však developer komentovat nechtěl. „Cena není výrazně vyšší než u naší konkurence. Chceme v rámci královehradeckého regionu nabídnout vysoce udržitelné bydlení, které nebude cenově nedosažitelné,” uvedl před časem pro Drbnu Vrbický. Dá se však předpokládat, že bydlení v nové čtvrti bude dražší než klasické.      

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NOHO, Petr Roubíček

Štítky Hradec Králové, Kukleny, bytový dům, dům, developer, pasivní, energie, spotřeba, stavba, Cihlovka, koželužna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Dvořák

Jak je možné, že zchátralá ruina královehradeckých jatek byla prohlášena za památku, a koželužna, která je o půl století starší, nikoliv? Mně osobně se koželužna líbí. Připomíná Hradečákům, jak to tu finálně dopadne, až nás příroda odpřemnoží svými prostředky, když k tomu nejsme ochotni sami, a všeobecná chorobná frenetická pobíhavost ustane.

Pátek, 15. září 2023, 10:42Odpovědět

V Hradci Králové vznikla první pasivní bytovka. Jde o první krok v rozvoji Kuklen  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.