Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

15 procent řidičů zažilo dopravní nehodu, od které viník ujel. V některých případech jde o trestný čin

Dva z deseti řidičů v České republice u dopravních nehod zažili situaci, kdy se viník rozhodl ujet. Vyplývá to z dat, které zpracovala agentura Ipsos. Zastavit u dopravní nehody je přitom povinnost. Odjezdem se viník dopouští přestupku a v některých případech i trestného činu.

Zákon v tomto ohledu mluví jasně. Každý účastník dopravní nehody je povinen neprodleně zastavit vozidlo a poskytnout pomoc případným zraněným osobám. Pokud jde o dopravní nehodu bez zranění, jsou účastnici ze zákona povinni spolupracovat s dalšími účastníky nebo policií a poskytnout všechny potřebné údaje k důkladnému vyšetření nehody. 

Pokud řidič z místa nehody ujede, vystavuje se riziku pokuty. Ta může dosáhnout částky od 2,5 do pěti tisíc korun a uložení až sedmi trestných bodů. Pokud by se řidič podobného chování dopustil dvakrát v jednom roce, přišel by o papíry. 

Nejvíce řidičů ujíždí od nehod na parkovištích 

Podle zveřejněného průzkumu vyplývá, že nejvíce těchto dopravních nehod se odehraje na parkovištích. Jde o 72 procent. Třetina všech takových nehod má škodu do pěti tisíc, třetina od pěti do deseti a třetina nad deset tisíc. 

Policii je přitom nutné volat jen v případě, že škodu některý z účastníků odhadne na více než sto tisíc korun, při zranění nebo poškození majetku třetích osob. Policii na místo mohou účastníci dopravní nehody zavolat i ve chvíli, kdy šlo o úmysl nebo jeden z členů nespolupracuje. Popřípadě, že viník od nehody odjel. 

Jedním ze způsobů obrany proti těmto řidičům mohou být například kvalitní kamery se senzorem pohybu. Ty začnou nahrávat i při sebemenším pohybu v okolí auta. V takovém případě mohou zaznamenat dopravní značku vozidla, které dopravní nehodu způsobilo.  

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky dopravní nehoda, Ipsos, nehoda, Česko, policie, krimi, škoda, nezastavení, poskytnutí, pomoc, zákon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

15 procent řidičů zažilo dopravní nehodu, od které viník ujel. V některých případech jde o trestný čin  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.