Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nejvíc přistěhovaných hlásí Rychnovsko, lidi sem táhne kvasinská automobilka

Počet obyvatel Královéhradeckého kraje za prvních šest měsíců letošního roku díky přistěhovalým cizincům vzrostl o 1206 na 556.473. Přirozený přírůstek byl záporný, kdy více lidí v kraji zemřelo, než se narodilo.

Obyvatele kraj ztratil i stěhováním mezi kraji Česka. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Počet lidí přistěhovalých do kraje ze zahraničí v prvním pololetí činil 3133 osob, naopak do ciziny odešlo 765 lidí. Kraj tím získal 2368 obyvatel. Do Královéhradeckého kraje přišlo bydlet z jiných krajů ČR 3404 lidí, naopak do jiných krajů se vystěhovalo 3831 lidí.

Přirozenou cestou kraj ztratil 735 obyvatel, když se narodilo 2308 lidí, ale zemřelo 3043 osob. Porodnost v kraji meziročně klesla o 158 narozených dětí. Snížila se i úmrtnost, a to o 51 zemřelých.

Zvýšení počtu obyvatel zaznamenaly okresy Hradec Králové, Jičín, Náchod a Rychnov nad Kněžnou. Nejvíce lidí přibylo Rychnovsku, a to 492. Na Rychnovsko lidi táhne závod automobilky Škoda Auto v Kvasinách, který nabízí nadprůměrné výdělky. Naopak lidí ubylo v pohraničním okrese Trutnov.

Všechny okresy vykázaly přirozený úbytek obyvatelstva i kladné saldo ze stěhování. Pouze na Trutnovsku přistěhovalí přirozený úbytek nevyrovnali.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Škoda Auto a.s.

Štítky ČR, demografie, 1.pololetí, ČSÚ, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíc přistěhovaných hlásí Rychnovsko, lidi sem táhne kvasinská automobilka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.