Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Lidé v Trutnově nově třídí systémem Door-to-Door. Cílem je vytřídit více odpadů

Od začátku září v Trutnově funguje pilotní projekt takzvaného Door-to-Door třídění. Hlavním cílem je pořízení co nejvíce nádob na tříděný odpad a ty postavit lidem přímo k domu. Výsledkem by mělo být více vytříděného odpadu. Podle radnice je Trutnov prvním městem v republice, které systém zavedlo.

„V lednu tohoto roku jsme začali se svozem odpadu systémem Door-to-Door u rodinných domů. To se velice osvědčilo, proto se k němu připojí i první sídliště, a to Šestidomí. Žije zde 540 domácností,“ popisuje v tiskové zprávě rozšíření projektu starosta Trutnova Michal Rosa (ODS).  

Radnice si nechala zpracovat první data z lokality, kde už se tímto způsobem třídí několik měsíců. Podle konkrétních čísel je evidentní, že se lidem podařilo vytřídit o zhruba 20 procent více odpadu než ve stejném období v předchozích letech.  

Pro sídliště Šestidomí to znamená především snížení počtů klasických černých kontejnerů. Naopak bude více těch barevných na tříděný odpad. Kromě toho domácnosti obdrží i omyvatelné tašky, které pomohou s tříděním už u nich doma.  

„Lidé odpad následně mohou odnést do nejbližšího kontejneru, kterých jsme na sídlišti nově rozmístili 25. Tím pádem se snížila docházková vzdálenost ke kontejnerům, čímž jsme usnadnili třídění jednotlivých komodit, zejména bioodpadu, který tvoří podstatnou a těžkou složku komunálního odpadu,“ upřesňuje ve zprávě Vendula Kasperová, vedoucí odboru životního prostředí. 

Za dalších šest měsíců chce radnice rozšíření projektu vyhodnotit. Pokud se systém osvědčí, dojde k jeho rozšíření i do dalších částí měst. „Před zahájením Door-to-Door na Šestidomí jsme během několika svozů odpad přímo ze sídliště zvážili, tudíž v tuto chvíli máme jasná data na porovnání,“ dodává v tiskové zprávě Michal Hanč, ředitel Transport Trutnov. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto EKO-KOM

Štítky Trutnov, odpad, sídliště, kontejner, Door-to-Door, odpad, třídění, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Trutnově nově třídí systémem Door-to-Door. Cílem je vytřídit více odpadů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.