Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Fakultní nemocnice Hradec Králové pořídila za 70 milionů druhého operačního robota

Fakultní nemocnice Hradec Králové pořídila zhruba za 70 milionů korun druhý robotický operační systém. Začne jej používat od září. Počty robotických operací, které významně zkracují dobu hospitalizace a rekonvalescence pacienta, hodlá nemocnice postupně zdvojnásobit na 800 až 850 ročně, uvedli její představitelé. První speciální robotické centrum v nemocnici vzniklo v roce 2016 a loňským počtem téměř 450 operací se dostalo na hranici kapacity.

"Nový robotický systém umožní rozvoj robotického operování i v oblasti hrudní chirurgie a otorinolaryngologie," řekl ředitel nemocnice Aleš Herman. Dosud jej nemocnice využívala hlavně pro operace v urologii a dále v gynekologii, chirurgii a kardiochirurgii. Nejčastější operací byly operace prostaty. S prvním přístrojem nemocnice dosud udělala přes 2300 operací.

Pro nemocnici jde podle Hermana o nejdůležitější letošní investici po stránce financí i technologického přínosu. Centrum Da Vinci Xi od americké firmy Intuitive Surgical nemocnice zaplatila z evropské dotace.

Druhé hradecké robotické centrum je v pořadí dvacátým v ČR. Celkem jimi disponuje 16 zdravotnických pracovišť v zemi. Hradec Králové patří mezi čtyři nemocnice, které mají dva robotické systémy. Dalšími jsou Fakultní nemocnice v Motole, Ústřední vojenská nemocnice Praha a Nemocnice Agel Nový Jičín.

Lékař robotickým centrem operuje pomocí čtyř ramen, která vpichy v těle pacienta provádějí vlastní operační výkon. Ramena s operačními nástroji operatér ovládá joysticky ze speciální konzole, jakoby nástroj sám držel v ruce. Operační výkon v těle pacienta operatér trojrozměrně vidí na obrazovce. Pacientovi po operaci zbude pouze několik vpichů.

Podle přednosty urologické kliniky hradecké nemocnice Miloše Broďáka přibývá pacientů, které by bylo vhodné operovat robotickým centrem. "Z toho důvodu bylo logickým krokem pořízení druhého robota. Aby pacienti, zejména onkologičtí, nemuseli dlouho čekat na operaci," uvedl.

Robotické operace podle Broďáka nahrazují otevřenou nebo laparoskopickou operativu u těch nejsložitějších výkonů. Délka hospitalizace po operaci robotem je kratší o dny až týdny. S robotickým centrem v nemocnici zatím umí pracovat 15 chirurgů, dalších zhruba šest to bude zvládat do konce roku.

Fakultní nemocnice Hradec Králové je největším zdravotnickým zařízením ve východních Čechách, pracuje v ní více než 5000 zaměstnanců a má více než 40 zdravotnických pracovišť. Ročně je tu hospitalizováno přes 40.000 pacientů, v posledních letech je zhruba 27.000 z nich operováno. Fakultní nemocnice Hradec Králové nabízí pacientům téměř 1400 lůžek.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNHK

Štítky ČR, nemocnice, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Hradec Králové pořídila za 70 milionů druhého operačního robota  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.