Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Policie má nové přístroje na dokumentaci dopravních nehod. Ušetří zhruba polovinu času

Policie v Královéhradeckém kraji dostala sedm nových přístrojů na dokumentování dopravních nehod. Všechny fungují na principu zaměřování pomocí GPS. Policistům ušetří práci a zhruba o polovinu urychlí dokumentaci nehod.

Přístroj je až nápadně podobný těm, které používají na měření geodeti. Jde o zhruba dva metry vysokou tyč na jejichž vrcholu je přijímač signálu GPS. Ten se pomocí Bluetooth spojí se speciální aplikací v chytrém telefonu. Po zaměření výchozího bodu stačí zařízení přikládat na měřená místa. Aplikace vše zpracuje a zaměří.  

„Data do počítače dostaneme kabelem. Jednotlivé body následně vložíme do programu, ve kterém dokreslíme danou situaci. Oproti zaměřování dopravní nehody klasickým kolečkem nám tento přístroj ušetří zhruba polovinu času,“ říká Hradecké Drbně jeden z dopravních policistů na dálničním oddělení Pravy. Díky zařízení policistům odpadne i velká část administrativní činnosti.  

„Přístroj je skladný a uvedení do chodu není nikterak složité. Navíc ho může obsluhovat pouze jeden policista,“ řekla na včerejší předváděcí akci mluvčí policie Magdaléna Vlčková. V současné době se tyto přístroje používají pouze ve Středočeském a Královéhradeckém kraji. V našem regionu jich je sedm a všechny už jsou ve službě. Policisté pomoci nich zaměřili už zhruba 40 dopravních nehod.  

Speciální vybavení policistů v regionu pořídil Královéhradecký kraj. Pořizovací cena jednoho z nich je 118 tisíc korun. „Víme, že policie spadá pod ministerstvo vnitra. Zároveň jsme si ale vědomi společenské odpovědnosti. Záchranné složky podporujeme dlouhodobě. Jen v posledních čtyřech projektech je nainvestováno kolem deseti milionů korun,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). 

 

Loni policisté v Královéhradeckém kraji evidovali 4 931 dopravních nehod, meziročně o 0,4 procenta více. Počet mrtvých při dopravních nehodách v kraji loni klesl na 31 z předloňských 38. 

Přístroje mohou pomoct i na poli trestné činnosti 

Vedení policie v Královéhradeckém kraji počítá s tím, že pro přístroje najde i jiné využití, než je pouhé zaměřování dopravních nehod. „Do budoucna chceme tento přístroj používat i v oblasti ohledávání míst trestné činnosti ve službě kriminální policie,“ uvedl pro novináře Petr Sehnoutka, ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.  

Podle jeho slov je přístroji jedno, zda zaměřuje dopravní nehodu nebo důkazy, které jsou na místě činu nebo vraždy. I v tomto případě by se mělo jednat o výrazné zlepšení a zrychlení dokumentace místa činu.  

Ohodnoť článek

Foto Petr Roubíček

Štítky dopravní nehoda, policie, Královéhradecký kraj, policie, dopravní, měření, přístroj, GPS, foto, Pravy, policie, dokumentace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie má nové přístroje na dokumentaci dopravních nehod. Ušetří zhruba polovinu času  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.