Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Oborském rybníku jsou stále sinice, lidé se po koupání mají osprchovat

Rozbory vody odebrané tento týden v koupacích oblastech v Královéhradeckém kraji opět prokázaly zhoršenou kvalitu vody v Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku. Ve vodě je zvýšený počet sinic a chlorofylu-a při snížené průhlednosti vody, informovali dnes na webu zástupci Krajské hygienické stanice (KHS) Královéhradeckého kraje. Hygienici proto doporučují se po koupání v místě osprchovat čistou vodou, veřejně přístupné sprchy jsou k dispozici na obou plážích.

"KHS proto upozorňuje na mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní potíže," uvedli hygienici ke koupání v Oborském rybníku.

Zhoršenou kvalitu tento týden prokázaly i rozbory vody z přírodního koupaliště Vrchlabí – Vejsplachy, kde je zvýšená koncentrace chlorofylu-a. I zde by se lidé po koupání měli podle hygieniků osprchovat.

Voda vhodná ke koupání je podle rozborů v koupací oblasti na nádrži Rozkoš u Velké Jesenice. Bez omezení je i koupání na koupališti ve volné přírodě v Dachovech u Hořic, na nádržích ke koupání v Sobotce, Rychnově nad Kněžnou – Včelném a na na Tyršově koupališti ve Dvoře Králové nad Labem. I na všech umělých koupalištích v kraji voda vyhovuje.

Koupací sezona kvůli špatné kvalitě vody v Královéhradeckém kraji předčasně skončila na koupališti v Dolcích u Trutnova a na Stříbrném rybníku v Malšově Lhotě v Hradci Králové. Na obou místech zůstaly rekreační areály v provozu.

U koupališť ve volné přírodě, nádrží a koupacích oblastí podle hygieniků nelze vyloučit změnu v jakosti vody v důsledku přívalových srážek a možných splachů z okolí. Jakost vody sledují hygienici pouze na vodních plochách uvedených na webových stránkách KHS. Koupání na ostatních nekontrolovaných vodních plochách je na vlastní nebezpečí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Jičín

Štítky koupání, rybník, Krajská hygienická stanice, Královéhradecký kraj, koupaliště, okres Jičín, Jinolice, Vrchlabí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Oborském rybníku jsou stále sinice, lidé se po koupání mají osprchovat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.