Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Stavba domova seniorů SeneCura v Jičíně dál stojí. Stavební firma je v úpadku

Stavba domova seniorů skupiny SeneCura v Jičíně dál stojí. Dodavatelská stavební firma Urban Survival je podle dat v insolvenčním rejstříku od 21. července v úpadku. Město Jičín podle vyjádření místostarosty Petra Hamáčka (KDU-ČSL) věří, že společnost SeneCura projekt dokončí. Jičínský domov seniorů by měl mít 120 lůžek a pracovat by v něm mělo přibližně 70 zaměstnanců včetně pomocného personálu.

Několik let chystaná stavba domova seniorů oficiálně začala v říjnu 2021, zastavila se zhruba po roce. Domov by měl vzniknout přestavbou a propojením dvou budov bývalých kasáren v ulici Československé armády za nemocnicí poblíž centra města. Budovy SeneCura od města koupila v roce 2021 za 11,7 milionu korun.

Ze smlouvy mezi městem a SeneCurou vyplývá sankce sto tisíc korun za každý započatý rok zpoždění stavby. Termín má firma tři roky od vydání stavebního povolení, tedy v lednu 2024. Hamáček předpokládá, že SeneCura město požádá o prodloužení termínu a tedy oddálení případné sankce.

Insolvenční návrh na firmu Urban Survival podal letos v květnu jeden z jejích věřitelů. Mimo jiné uvedl, že Urban Survival dělá projekty senior center pro SeneCura Holding. Soud v rozhodnutí o úpadku konstatoval, že SeneCura Holding má za Urban Survival splatné pohledávky nejméně za 110 milionů korun. Úpadce se soudu k insolvenčnímu návrhu nevyjádřil.

SeneCura podle Hamáčka novou firmu pro stavbu nemá. "V září s nimi budeme mluvit o tom, jak dál," řekl. Město podle starosty Jana Malého (ANO) takový vývoj nečekalo. "Zdůvodňovali to covidem a růstem cen stavebních hmot," doplnil starosta. SeneCura dříve sdělila, že v případě obnovení prací by stavba mohla trvat 16 měsíců.

SeniorCentrum by mělo poskytovat služby také lidem trpícím Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence. Pokoje mají být jednolůžkové a dvoulůžkové s vlastním sociálním zařízením. Přestavba budov musí respektovat historickou podobu fasády a tvar střech domů. Obě budovy budou propojené novým objektem.

Budovy budoucího domova seniorů jsou jedinými objekty, které v areálu kasáren město Jičín zachovalo. Celý areál má rozlohu deseti hektarů a město jej chce přeměnit na novou bytovou čtvrť. Nyní radnice v lokalitě nákladem téměř čtvrt miliardy korun buduje infrastrukturu nového sídliště.

Společnost SeneCura v zařízeních v Česku disponuje více než 2000 lůžky. V Česku má nyní 17 senior center. Domovy SeneCura patří do rakouské skupiny, která je se 7500 lůžky a 84 zařízeními předním poskytovatelem sociální a zdravotní péče v Rakousku. Od roku 2015 je rakouská SeneCura součástí francouzské skupiny Orpea.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SeneCura

Štítky domov, Jičín, Česko, Československá armáda, stavební firma, úpadek, SeneCura, dům, důchodců, vizualizace, komplikace, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba domova seniorů SeneCura v Jičíně dál stojí. Stavební firma je v úpadku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.