Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Trutnovská noclehárna pro lidi bez domova bude fungovat po celý rok

Od roku 2021, kdy město Trutnov zahájilo provoz noclehárny po dobu zimních měsíců, využilo její služby 63 osob. Od 1. září bude noclehárna pomáhat celoročně a na konci roku ji čeká stěhování. Letošní novinkou bude také festival Na ulici.

Celkem 63 osob a 1730 přespaných nocí. Během dvou let našla noclehárna své nezastupitelné místo mezi sociálními službami v Královéhradeckém kraji. Pro Trutnov ji provozuje příspěvková organizace města Most k životu Trutnov, která vede také azylový dům. Na základě dobrých zkušeností bude nově provoz noclehárny celoroční.

„Lidem bez přístřeší tak po celý rok nabídneme možnost přenocování, osobní hygieny a sociálního poradenství. K dispozici máme 12 lůžek a otevřeno bude každý den od 19:00 do 7:00,“ popisuje Monika Hillebrandová, ředitelka organizace Most k životu Trutnov. Uživatelé či uživatelky služby musí být plnoletí, a kromě dodržování provozního řádu musí také dodržovat podmínku maximální hladiny alkoholu v krvi do 0,4 ‰.

„Jsme moc rádi, že dochází k rozšíření provozu noclehárny na celý rok. Za minulou zimní sezónu, která trvala od listopadu 2022 do března letošního roku, jsme poskytli ubytování 38 lidem, z toho 10 ženám. Noclehárna byla v několika případech prvním místem, kde lidé našli pomoc, a stala se pro ně odrazovým můstkem. Přece jen pokud se člověk vyspí v teple a v bezpečí, má druhý den více energie řešit své problémy, než když je vyčerpaný nekončícím pobytem venku,“ doplňuje Monika Hillebrandová.

V současné době se noclehárna nachází v Horním Starém Městě. Trutnovská radnice ale připravuje nové prostory, kam se noclehárna přestěhuje, a to v ulici Roty Nazdar v bývalém skladu pod areálem Policie ČR. Nové zázemí nabídne 12 lůžek, hotové by mělo být do konce října a pak dojde ke stěhování.

Most k životu Trutnov však nepomáhá pouze skrze noclehárnu a azylový dům. Na říjen připravuje také festival se sociální tematikou, aby veřejnost seznámil s aktuálními problémy a nabídl jejich řešení. Jak postupovat, pokud se člověk ocitne náhle v platební neschopnosti a nezbývá mu na pokrytí nákladů na bydlení? Na koho se obrátit? U koho hledat praktické informace a kde psychickou podporu? Na tyto a další otázky naleznou zájemci odpovědi na akci s názvem festival Na ulici, který se bude konat ve středu 4. října 2023 v centru Trutnova.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnovská noclehárna pro lidi bez domova bude fungovat po celý rok  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.