Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Za několik posledních dnů napáchali on-line podvodníci v kraji milionové škody. Jak se jim bránit?

O on-line podvodnících se na internetu píše prakticky denně. O jejich praktikách lidé slýchávají v rádiu i televizi. I přesto jsou úspěšní. Jen za posledních několik dní v Královéhradeckém kraji okradli několik lidí a přišli si na milionové částky. Policie nabádá k obezřetnosti a připomíná, na jaké konkrétní praktiky si dávat pozor.

Podezřele výhodné zhodnocení pomocí kryptoměn 

Jeden z největších podvodů posledních dnů evidují policisté na Náchodsku. Podvodníci se zaměřili na devětačtyřicetiletou ženu, která uvěřila jednoduchému zhodnocení svých peněz pomocí kryptoměn. Podvodník ji nakonec okradl o tři miliony korun.  

„Žena na internetu komunikovala s mužem, který ji měl být nápomocen při investování. Podvodník komunikoval pomocí textových zpráv v aplikaci WhatsApp,“ uvedla na webu policie mluvčí Lucie Konečná.   

Žena přišla o tři miliony korun. Uvěřila výhodné nabídce kryptoměn

Policie z Náchodska se zabývá dalším on-line podvodem. Své úspory chtěla zhodnotit devětačtyřicetiletá žena, která zareagovala na reklamu na internetu. Podvodník ji nakonec připravil o tři miliony korun.

Policie nabádá veřejnost, aby si dala pozor na reklamy s tvářemi slavných osobností nebo známými českými značkami. Většinou jde o projekty podvodníků, kteří se ozvou s nabídkou podezřele výhodného zhodnocení. Jde o jeden z nejčastějších on-line podvodů v Královéhradeckém kraji.  

„V těchto případech jde také o promyšlený podvod, kdy je oběť většinou zmanipulovaná k nainstalování programu do svého počítače, který umožní vzdálený přístup, nebo sama oběť v dobré víře poskytne své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví,“ uvádí na webu policie mluvčí Lukáš Vincenc

Je třeba si také uvědomit, že investice do kryptoměn je riziková sama o sobě. Ani nejlepší analytici světa vám nemohou zaručit rychlé (nebo alespoň nějaké) zhodnocení investovaných peněz.  

Máte napadený učet, rychle vyberte všechny peníze  

Za posledních několik dnů policie v Královéhradeckém kraji řeší dva případy podvodů s falešnými bankéři. Jeden okradl sedmatřicetiletou ženu z Jičínska, druhý osmadvacetiletého muže z Náchodska. Celková škoda se vyšplhala na 750 tisíc korun.  

Scénář je vždy stejný. I těmto podvedeným se ozval údajný bankéř, který si všiml nezvyklých pohybů na bankovním účtu podvedené. „Následně poškozeného muže přepojil na jiné oddělení, kde s ním celou věc odborníci dořeší. Mezitím muž obdržel také e-mail, kde mu byl přidělen manažer bezpečnosti a základní instrukce od bezpečnostního oddělení,“ říká mluvčí policie Eliška Pospíšilová. Vše končí výběrem peněz a vložením prostředků na cizí účet.  

V kraji úřadovali další falešní bankéři, podvody si přišli na téměř milion. Jak se jim bránit?

Policie v Královéhradeckém kraji má na stole další dva případy podvodů. Tentokrát se jednalo o takzvané falešné bankéře, kteří své oběti obrali o necelý jeden milion korun. V obou případech šlo o stejnou pohádku: máte napadený účet, vyberte peníze...

Bohužel pro oběti těchto podvodů, často jde o celoživotní úspory. Policie tak upozorňuje, že banky tímto způsobem nikdy nejednají. „Banka po svých klientech nikdy nebude chtít, aby někam vkládali nebo přeposílali peníze,“ říká Vincenc. Všechny banky mají svůj vlastní bezpečnostní systém, který dokáže prostředky klientů ochránit.  

Důležité je také chránit si svá hesla i přístupové údaje a nikomu je nesdělovat. Zároveň si nikdy do počítače neinstalovat žádný program pro vzdálenou správu. Podvodníci nejčastěji používají Anydesk.  

Falešné internetové bankovnictví  

Tento způsob sice není tolik častý, ale je extrémně nebezpečný. Poslední podvod s falešným webem internetového bankovnictví je starý jen několik dnů. Společnost z Hradce Králové tímto způsobem přišla o 620 tisíc korun.  

„Poškozená uvedla, že z firemního a jejího účtu u stejné banky zmizelo téměř 620 tisíc korun. Podle výpisu odešly v několika transakcích na různé účty,“ uvedla na webu policie mluvčí Iva Kormošová. Podle její výpovědi vyšlo najevo, že své internetové bankovnictví vyhledala pomocí internetového vyhledavače a klikla na první odkaz. Stránka na první pohled vypadala stejně, ale vyplněním údajů je prakticky odevzdala do rukou podvodníků.  

Falešná stránka internetového bankovnictví připravila firmu z Hradce Králové o 620 tisíc korun

Další z mnoha podvodů v on-line světě musí policie řešit ve spojitosti s jednou společností v Hradci Králové. Ta přišla o 620 tisíc korun poté, co se předsedkyně společnosti přihlásila do internetového bankovnictví. Stránka však nebyla banky, ale...

Při přihlašování bychom neměli spěchat. Vždy bychom měli zkontrolovat, zda se skutečně nacházíme na stránkách reálné banky. To jde nejlépe pomocí samotné adresy v URL poli. Pokud je tam podezřelá internetová stránka, je třeba web ihned opustit. Často se jedná o adresy končící .org nebo .com.   

Pro zásilku pošlu DPD, kurýr vám zaplatí  

Prakticky na denním pořádku zkouší podvodníci štěstí na on-line bazarových serverech. Své oběti si vybírají náhodou a sází na rychlé jednání. Před pár dny jeden takový podvod připravil devatenáctiletou dívku z Nové Paky o 57 tisíc korun. Chtěla přitom prodat kytaru za čtyři tisíce. „Hned večer se ji ozval zájemce, se kterým se domluvili na předání zboží prostřednictvím dopravní kurýrní společnosti,“ uvádí na webu policie mluvčí Eliška Pospíšilová.   

Prodávala kytaru za čtyři tisíce korun. Podvodník ji připravil o téměř 60 tisíc

Člověk může přijít o peníze i ve chvíli, kdy chce platbu po někom jiném. Své o tom ví teprve devatenáctiletá dívka z Nové Paky na Jičínsku. Na internetu chtěla prodat svoji kytaru za čtyři tisíce. Nakonec však přišla o 57 tisíc korun, které měla...

V tomto případě podvodníci nejčastěji komunikují e-mailem nebo aplikací WhatsApp. Prodávajícímu nabídnou, že k němu pošlou kurýra doručovatelské společnosti, který zboží zabalí, převezme a rovnou zaplatí. Pokud prodávající souhlasí, zašle mu odkaz, na kterém je třeba vyplnit údaje pro doručovatelskou společnost. Naneštěstí i číslo platební karty, včetně její platnosti a takzvaného CVV kódu. V tu chvíli už je ztráta peněz otázkou několika málo okamžiků. S jedním takovým podvodníkem si Hradecká Drbna psala před pár měsíci.  

Falešná láska za těžké prachy  

Ať už jde o amerického vojáka, zahraničního lékaře, zámožného Egypťana nebo ukrajinského prezidenta. Pohádka je stále stejná. Podobný případ nyní řeší policie. Dvaačtyřicetiletá žena zareagovala na videopříspěvek prezidenta Ukrajiny, který se ji ozval zpět.  

Po pár dnech dopisování ji prezident vyznal lásku a začal plánovat společnou budoucnost. Aby s ní mohl být, musel poslat balík s úsporami. Žena mu zaplatila za jeho přepravu 240 tisíc korun. „Až na upozornění banky, že se pravděpodobně stala obětí podvodu, šla věc nahlásit," uvedla v tiskové zprávě policejní mluvčí Kormošová. 

Falešný ukrajinský prezident sliboval ženě lásku, přišla o čtvrt milionu

Uvěřila podvodníkovi, který se vydával za ukrajinského prezidenta a přišla o čtvrt milionu. To je případ, který řeší policisté v Královéhradeckém kraji.

Tento podvod vzniká na sociálních sítích. Z počátku jde většinou o nezávazné psaní, které přeroste ve velkou lásku a plánování budoucnosti. Následně chce podvodník finance, bez kterých není zaručeno osobní setkání. Podvodníky lze poznat pomocí falešných profilů na sociálních sítích i stylu psaní. Jejich čeština je nepřesná a obsahuje stylistické a gramatické chyby.  

Ohodnoť článek

Foto iAmMrRob | Pixabay

Štítky policie, podvod, peníze, Královéhradecký kraj, okres Náchod, WhatsApp, Ukrajina, krimi, obrana, on-line, internet, podvodník, kryptoměna, bankéř, americký, voják, bazar, internet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za několik posledních dnů napáchali on-line podvodníci v kraji milionové škody. Jak se jim bránit?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.