Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na východě ČR hrozí silné bouře, v celé zemi dál platí výstraha před vedrem

Na východě země hrozí od dnešního odpoledne silné bouřky s přívalovým deštěm a nárazy větru. Nejintenzivnější by měly být večer. V celé ČR dál platí výstraha před vysokými teplotami, na jihu Moravy mohou dnešní maxima překročit i 34 stupňů Celsia.

Varování před bouřemi platí od 15:00 do půlnoci pro kraje Olomoucký, Moravskoslezský, Zlínský, Jihomoravský a části Vysočiny a Pardubického kraje. Bouře budou lokální. Doprovázeny budou zejména přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 milimetrů, v menší míře kroupami do dvou centimetrů nebo nárazy větru o rychlosti až 70 km/h.

Přívalový déšť může ojediněle rozvodnit malé toky a zatopit podchody či sklepy. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. "Bouřky budou postupovat k východu až jihovýchodu, nejintenzivnější pravděpodobně ve večerních hodinách. Situaci budeme sledovat a případně upřesňovat," uvedli meteorologové. V první polovině noci budou bouřky slábnout a od západu ubývat.

Dnešní nejvyšší teploty by v celém Česku měly překročit 31 stupňů Celsia, na jižní Moravě bude ještě tepleji. Platí tam výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. ČHMÚ varuje, že taková vedra jsou vysokou zátěží pro lidský organismus, hrozí přehřátí a dehydratace. Lidé by proto měli omezit tělesnou zátěž, odpoledne nepobývat na přímém slunci a dodržovat pitný režim.

Od středy by měla teplotní maxima překročit 31 stupňů už pouze na jižní Moravě. "V pátek (25. 8.) čekáme přechodně opětovné zvýšení teplot a maximální teploty by mohly znovu překračovat 31 stupňů Celsia i v jiných oblastech, nicméně případnou výstrahu budeme upřesňovat až na základě nejnovějších modelových výstupů," dodali meteorologové.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto WikimediaImages | Pixabay

Štítky bouřka, Česko, stupeň Celsia, Morava, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na východě ČR hrozí silné bouře, v celé zemi dál platí výstraha před vedrem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.