Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Muž v hradeckém baru mával pistolí nad hlavou. Nadýchal přes čtyři promile

Krušné chvíle zažil personál a hosté v jednom baru v centru Hradce Králové. Do podniku dorazil opilý muž a začal mávat zbraní nad hlavou. Personál zachoval chladnou hlavu a zavolal městskou policii. Při příjezdu byl muž na předzahrádce. Nadýchal 4,2 promile alkoholu.

„Při příjezdu strážníků na místo obsluha sdělila, že muž vytáhl pistoli z batohu, zamával s ní nad hlavou a strčil za kalhoty. Přitom vykřikoval, že je dnes poslední den, kdy se chce zabít,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí hradeckých strážníků Eva Kněžourová.  

Muž se nacházel na předzahrádce a na první pohled bylo vidět, že to přehnal s alkoholem. Špatně mluvil a nenechal si nic vysvětlit. Když se ho strážníci zeptali, zda má u sebe zbraň, choval se arogantně. Policisté se museli zeptat opakovaně, než přiznal, že se jedná o takzvanou plynovku. Tu měl v batohu.  

Běžný člověk rozdíl mezi plynovkou a ostrou pistolí nepozná  

Rozeznat od sebe ostrou pistoli a takzvanou plynovku je na první pohled prakticky nemožné. Ve většině případů se jedná o dokonalé repliky. U plynových zbraní je většinou neprůchodná hlaveň, která je “ucpaná” plynovou průchodkou. Plynovky mají tradičně užší zásobníky.     

Na obrázku níže vidíte porovnání dvou zbraní. Na obrázku A je ostrá pistole Glock 19 gen 5. Obrázek B ukazuje plynovou pistoli Bruni GAP 9mm, která je věrohodnou replikou Glocku nižší kategorie.     

Do plynovky nejde nabít ostré střelivo. Ke zbrani se prodávají speciální nábojnice (kartuše) se stlačeným plynem. Při stisknutí spouště na nábojnici uhodí úderník, který vyvolá chemickou reakci. Plynová kartuše se uvolní a hlavní projde velké množství plynu. Při opuštění hlavně má takovou sílu, že dokáže vážně zranit nebo dokonce zabít.     

Po novele zákona o zbraních a střelivu spadají plynové pistole do skupiny zbraně C-I. Tyto zbraně si mohou pořídit lidé bez zbrojního průkazu, ale musí jejich nákup ohlásit na policii. Nutno dodat, že bez zbrojního průkazu šla tato zbraň koupit i v minulosti, pouze ji nebylo třeba ohlašovat.   

Zákon na tyto zbraně nahlíží stejně, jako by se jednalo o klasickou pistoli. Její majitel ji nesmí nosit viditelně, manipulovat s ní na veřejnosti a pod vlivem alkoholu. „I když si pořídíte zbraň skupiny C-I na svou ochranu, je potřeba naučit se s ní odborně manipulovat, aby se nestala příčinou neštěstí,“ uvedla na webu policistů Iva Kormošová.

Ohodnoť článek

Foto MPHK

Štítky zbraň, alkohol, Hradec Králové, bar, centrum, pistole, opilost, vyhrožování, krimi, městská, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž v hradeckém baru mával pistolí nad hlavou. Nadýchal přes čtyři promile  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.